Религиозността преобладава по света, като 62% от хората по света се определят като религиозни, 25% се определят като нерелигиозни, 9% избират опцията атеисти, а останалите не могат да отговорят.

Това показва световно сравнително изследване на глобалната изследователска асоциация УИН/"Галъп интернешънъл", проведено сред повече от 66 хиляди души в 68 страни по целия свят. Дейността на световната асоциация у нас се е представена от нашата агенция.

Има видима взаимна връзка между религиозността и вярванията от една страна и социалнодемографските характеристики, като възраст, доход и образователно ниво - от друга. Като цяло, колкото по-високи са доходът и образованието, религиозността е по-малка.

У нас 51% се определят като религиозни хора, 36% - като нерелигиозни, 3% са атеисти, а останалите не могат да отговорят. Това поставя България в средата на "класацията" по декларирана религиозност - под средните нива в глобален мащаб, но далеч от крайно ниските нива, които се наблюдават в редица други страни от Западния свят, например.

В България 58% вярват в Бог, 29% - че има живот след смъртта, 60% - че човек има душа, 23% - в ада и 25% - в рая. И тук България е под средните нива за света.

По отношение на религиозността по света, от хората с по-високи доходи, религиозните са 50%, докато при хората с по-ниски доходи делът на религиозните достига до 66%. Тенденцията е същата и при образованието. 49% са религиозните сред високообразованите, а сред хората с ниско образование - 83%.

Най-религиозните страни са Тайланд, с 98% определящи се като религиозни и Нигерия с 97%, следвани от Косово, Индия, Папуа Нова Гвинея и Кот д"Ивоар, всички с по 94%.

Китай е най-малко религиозната страна - 23% се определят като нерелигиозни, а 7 от 10 души там се определят като убедени атеисти. Само 9% в Китай се определят като религиозни. Други малко религиозни страни са Швеция, Чехия и Обединеното кралство.

Във връзка с различните вярвания, 74% от глобалното население вярва, че съществува душа, а 71% вярват, че има бог. 56% вярват, че има рай, 54% - живот след смъртта, 49% вярват, че има ад.

Заявяването на определени вярвания е по-разпространено сред младите хора. И тук колкото по-високо е образованието и дохода, толкова по-малка е вярата в различни духовни аспекти.

По отношение на различните духовни вярвания - рай, ад, душа, бог и т.н., водещи са Бангладеш, Гана, Индонезия, Пакистан и Папуа Нова Гвинея.

И тук Китай е най-малко вярващата страна, следвана от Чехия, Япония, Белгия, Швеция и Дания.

Вицепрезидент на УИН/"Галъп интернешънъл"Кънчо Стойчев, поставя България по показателя "религиозност" в глобален мащаб, в златната среда.

"Българите декларират най-ниска степен на религиозност в сравнение с останалите Балкански страни. Същевременно обаче в сравнение с основни западноевропейски държави като Белгия, Австрия, Германия, Франция и т.н, заявената религиозност у нас е по-висока, с изключение на Италия.", допълва той.