7 от 10 земеделски стопани искат досег до науката, те имат нужда от нова информация и заявяват това търсене. Това стана ясно на пресконференция по повод представянето на проект на Институт по аграрна икономика (ИАИ) към ССА, Аграрен университет - Пловдив (АУ) и Нов български университет (НБУ).

Проектът, финансиран от Фонд научни изследвания, се занимава с повишаването на конкурентоспособността на българските земеделски стопанства.

Проф. д-р Пламена Йовчевска заяви, че с този проект те се стараят да открият тази синергия, за да може да се откликне на този интерес от страна на земеделците.

Този проект е резултат от едно дългосрочно сътрудничество, обясни проф. д-р Димитър Николов директор на ИАИ. По думите му стана ясно, че подобен проект е необходим заради високите изисквания към качествата на храните и изключително голямата конкуренция от страна на европейския пазар.

За повишаване на конкурентоспособността на земеделските предприятия, проектът предвижда разработването на модели, обясни проф. Николов. Той изтъкна, че са предвидени 6 работни пакета, които най общо се занимават с изграждане на научна мрежа, която е важен елемент за връзка с практиката. Сърцевината на проекта са пакет 3 и 4, които се занимават с разработване на методологически инструментариум, изграждане на иновационни модели и т.н.

За да бъдат полезни, ще бъдат създадени конкретни модели за управление рисковете в земеделието и иновациите.

По проекта ще бъде създаден и сайт, където ще се изнесат резултатите. Предвижда се и международна конференция и семинар.

Доцент д-р Димо Атанасов, декан на факултета по икономика на Аграрния университет в Пловдив изтъкна, че повече от 15 години си партнират успешно с ИАИ. Той обясни, че има нужда да се работи по конкурентоспособността на земеделските ферми у нас. По думите му средата, в която се развиват българските земеделски стопанства е изключително динамична, конкуренция се появила извън България. Има нужда и от подобряване на недобрата структура на селското стопанство, обясни още д-р Атанасов.