Действията на правителството срещу коронавируса продължават да срещат одобрение, но все пак по-голямата част от обществото осъзнава, че отговорността за здравето е най-вече лична. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл", проведено между 4 и 7 юни сред 850 пълнолетни българи.

51% от анкетираните се боят, че те или член на тяхното семейство може да заболее от коронавируса, докато 48% по-скоро нямат подобни страхове.

От "Галъп" отчитат, че между март и април страховете видимо са нараснали, но от април насам явно са спаднали и превъзходството на тревогата над спокойствието е останало минимално.

Общо 58% са съгласни, че заплахата от коронавируса е преувеличена, а 39% са на обратното мнение. За сравнение, непосредствено преди обявяването на извънредните мерки у нас още повече хора намираха заплахата за преувеличена - 72% в средата на март.

Снимка 482954

Източник: Галъп интернешънъл

Заплахата от коронавируса - сериозна, но все пак преувеличена според българите

Заплахата от коронавируса - сериозна, но все пак преувеличена според българите

22% са загубили сериозна част от доходите си

72% смятат, че заплахата от коронавирус у нас вече под контрол, но 24% са на обратното мнение. Данните обаче предхождат новините за огнища на заразата в някои градове.

Изследването показва, че в обществото е настъпило известно успокоение, макар и делът на тревожните да остава съществен.

77% от сънародниците ни са съгласни, че правителството се справя добре с коронавируса. България остава показателна за световната тенденция властите да получават допълнителна ситуативна подкрепа във връзка с коронавируса.

Същевременно 83% от анкетираните осъзнават, че не правителството, а всеки един сам носи отговорността за здравето си.

64% твърдят, че ограничават посещения на кино, театър, концерти, а 55% - че ограничават ходенето по заведения; също толкова - по молове и по спортни събития; пътувания в страната и събирания ограничават по 54%; 41% казват, че по възможност се стремят да ограничават и излизането от къщи.

Резултатите показват, че има обществена съзнателност по въпроса с епидемията.

Снимка 482955

Източник: Галъп интернешънъл

Повече ни е страх от коронавируса, но по-малко сме готови да се отказваме от права

Повече ни е страх от коронавируса, но по-малко сме готови да се отказваме от права

77% от българите одобряват действията на правителството

Относно финансовото състояние на българите по време на кризата с коронавируса 51% от запитаните заявяват, че доходите им са намалели.

61% очакват нормализация на живота у нас до края на годината, а 35% са противоположни очаквания. В тези данни обаче вероятно личи повече надежда, отколкото прогноза.

От "Галъп" заключват, че българите очевидно вече търпят сериозни загуби заради кризата и се уповават на скорошна нормализация.

Снимка 482956

Източник: Галъп интернешънъл

Вече 56% от българите смятат COVID-19 за просто един силен грип

Вече 56% от българите смятат COVID-19 за просто един силен грип

Изследване на ГАЛЪП показва разнородните мнения