Европейците приемат опазването на околната среда като личен проблем, не само национален или световен. 78% от запитаните заявиха, че въпросите, свързани с околната среда, оказват пряко въздействие върху тяхното ежедневие и здраве, докато според 84% законодателството на ЕС е необходимо за опазването на околната среда в тяхната страна. Това показва ново проучване на Евробарометър на тема "Отношението на европейците към околната среда", публикувано днес.

Тези данни са почти идентични с резултатите от предишно проучване от 2019 г., което подчертава значението на европейските екологични политики.

В страни като Испания, Гърция, Кипър, Малта, Португалия и Италия се наблюдава силна загриженост между 88% и 98% от жителите, които смятат, че околната среда оказва влияние върху ежедневния им живот и здраве.

Гражданите са загрижени и за разходите, свързани със замърсяването. 92% от тях заявяват, че дружествата следва да заплащат разходите за пречистване от замърсяване, докато 74% смятат, че публичните органи следва да поемат разходите. Европейците смятат, че насърчаването на кръговата икономика е най-ефективният начин за справяне с екологичните проблеми в 11 държави членки. На второ място по важност за тях са начините от възстановяването на природата, които са главни в статистиките за страни като Гърция, Португалия, Испания, Естония, Кипър и България.

Проучването показва готовност за по-устойчиво поведение на потребителите, като почти шест от десет запитани са склонни да плащат повече за устойчиви продукти, които са по-лесни за ремонт, рециклируеми и/или произведени по екологично устойчив начин. Европейците подкрепят и намаляването на количеството отпадъци чрез разделно събиране на отпадъци, правилно рециклиране и използване на опаковки за многократна употреба.

Снимка 667108

Източник: Евробарометър

Проучването също така илюстрира опасенията на гражданите за замърсяването и недостига на вода, подкрепата им за кръговата икономика и възстановяването на природата, както и осведомеността им за въздействието на вредните химикали.

78% са категорични, че ЕС трябва да предложи допълнителни мерки за справяне с проблемите, свързани с водата в Европа. По отношение на опасните химикали 52%, че действителното ниво на защита на човешкото здраве и околната среда от опасни химикали е твърде ниско и трябва да бъде повишено.

По въпроса за основните заплахи, свързани с проблемите с водата в тяхната страна, мнозинството от запитаните граждани споменава замърсяването в следствие от свръхпотреблението и прахосването на вода. На въпрос дали държавите правят достатъчно в момента, за да използват водата ефективно, мнозинството е убедено, че нито една от засегнатите държави-членки не отговаря на очакванията.

Допълнително, 84% се притесняват от въздействието на вредните химикали в ежедневните продукти върху човешкото здраве. Отново 84% от запитаните се тревожат за въздействието на такива химикали върху околната среда. 72% от европейците също заявяват, че вземат предвид химическата безопасност на продуктите при правенето на покупки. 52% пък са убедени, че действителното ниво на защита на човешкото здраве и околната среда от вредни химикали е твърде ниско и трябва да бъде повишено.

Снимка 667109

Източник: Евробарометър

За българина най-важно е да бъдат предприети действия за възстановяване на природата, като 59% от запитаните са избрали този отговор относно запитване за начини за справяне с проблемите, свързани с околната среда. На второ място, с 58%, гражданите подкрепят насърчаването на кръговата икономика чрез намаляване на отпадъците и повторно използване или рециклиране на продукти. 49% пък смятат за най-ефективно увеличаването на данъците върху дейности, които замърсяват околната среда.

Според 69% от запитаните българи основен проблем за замърсяването в България са отпадъците от пластмаса. 45% са уверени, че това е причинено от химически отпадъци, а 22% - от хранителни отпадъци.

Гражданите смятат, че трите основни заплахи за чистотата на водите в страната са замърсяването, прекомерна консумация и разхищение на вода, както и настъпването на суши. 46% от запитаните са убедени, че не са добре запознати с проблемите, свързани с водите

Допълнително, 76% от българите са съгласни, че ЕС трябва да наложи допълнителни мерки с цел запазване на чистотата на водите в Европа.

ООН: Светът губи битката срещу електронните отпадъци

ООН: Светът губи битката срещу електронните отпадъци

62 милиона метрични тона мобилни телефони и устройства са били изхвърлени на планетата само за една година