Министър Джевдет Чакъров подписа днес договора за изграждане на сериочистващи инсталации на блокове 5 и 6 на ТЕЦ Марица Изток 2, финансиран по програма ИСПА.

Гост на церемонията беше министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Реализацията на проекта ще допринесе за решаване на проблема със замърсяването в района на Стара Загора и с днешното подписване отправяме послание към хората, които живеят там и които ще живеят в една по-чиста и здравословна среда, каза министър Чакъров.

Днес слагаме началото на края на сагата със сероочистващите инсталации ТЕЦ Марица Изток, първите стъпки за изграждането на такива съоръжения там са направени през 1977 година и оттогава се работи по този проект, каза министър Петър Димитров.

Проектът се финансира от ИСПА и е на обща стойност 72,3 млн. евро.
От тях 36,165 млн. евро са безвъзмездна помощ от ИСПА, 34 млн.евро - кредит от ЕБВР, които ще получи ТЕЦ Марица Изток 2.

Изпълнител е италианско-китайският консорциум Индреко-Инсигма, избран по процедура по правилата на ЕБВР.

Договорът за строителството е на стойност 85 632 402 евро, като сумата, която надхвърля финансовата рамка по ИСПА меморандума ще се осигури от ТЕЦ Марица Изток 2.
Инсталациите трябва да са готови до края на 2011 г.

Това беше един проблемните проекти по ИСПА, който МОСВ успя да спаси. Той е одобрен от ЕК през 2004 година и по процедурни причини изключително много се забавя.

Едва в началото на тази седмица с произнасяне на ВАС приключи последната процедура по обжалване на избора на изпълнителя и стана възможно подписването на договора.
С това договорираните по ИСПА „Околна среда" средства са 288 млн. евро от общо 507 млн. евро.

През януари следващата година МОСВ ще приключи с всички тръжни процедури по програма ИСПА и всички одобрени проекти ще бъдат изпълнени, няма да бъде загубено нито едно евро, категоричен беше министър Чакъров.