Представителите на българската адвокатура призоваха министъра на културата Боил Банов да предприеме действия за ратифицирането от България на Конвенцията относно откраднатите или незаконно изнесени културни ценности, съобщи БНТ.

Декларацията до министъра е приета по време на национална конференция на адвокатурата в Пловдив. От културното министерство обявяват, че са инициирали процедури за присъединяване на страната ни към спогодбата.

Конвенцията е приета през 1995 година в Рим по инициатива на Международния институт за унифициране на частното право. Според българската адвокатура присъединяването на страната ни към спогодбата е наложително.

Според конвенцията е възможно, при връщане на дадена ценност в държавата, да не се плаща обезщетение, ако не е направено проучване за собствеността й.

Директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов обяснява, че България е страна по четири други спогодби, но Конвенцията от Рим би дала допълнителни възможности.

Според министерството на културата спогодбата позволява да се прилагат принципите, залегнали в Конвенцията на ЮНЕСКО, по която България е член.