Няма как да се стигне до затваряне отново. В един момент така и не разбрахме защо ни затвориха. Решихме, че наистина имаме вина за скока на заболелите, но два дни по-късно виждаме десетки хиляди души по площади и улици, никой не спазва противоепидемични мерки. Няма как да обясним на персонала защо ще стоят затворени вкъщи. Бяхме принудени да минем в режим на отваряне"

Това заяви председателят на Асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му вероятно е нямало да предприемат нищо, ако не са били масовите събития в страната. Според него няма основание единственият затворен бранш да бъде техният.

Алибегов пояснява, че са инвестирали много средства за дезинфекция и уверява, че персоналът е обучен и обезопасен. По думите му сигурно има нощни заведения, които не спазват мерките, но заради тях не трябвало да се затваря целия бранш.

Пак отварят дискотеките

Пак отварят дискотеките

Толкова много хора са по площадите, а ние да сме без работа и пари, смятат от бранша

Той подчерта, че единствено искат да работят спокойно. А компании, наброяващи повече от четирима души, ще сядат на отделни маси в заведенията.

Председателят на Асоциация на заведенията изтъкна, че има много строг контрол от страна на властите - дори по два пъти на ден. Самият той се е изненадал откъде държавата е извадила този ресурс.

"Констатират се нарушения, налагат се глоби. И преди са ни проверявали много, сега е ежедневно. Хубаво е да се знае, че когато някой е нарушил, е глобен", отбеляза той.

"Хората са наплашени, това е абсолютен факт. Така ще бъде дълго време, но трябва да започнем да живеем с този вирус. По Черноморието не отварят всички заведения. В София също не са отворили всички нощни заведения", посочи Алибегов.

Според него има разбиране по предложението им за нощния шум - ограничението да отпадне за два месеца, но сезонът по морето тепърва започва и ще трябва да се изчака, за да се прецени какво се случва.

Припомняме, от 10 юли до второ нареждане по разпореждане на Здравното министерство бяха затворени всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито. Забраняваха се всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.

Два дни по-късно от здравното министерство обявиха, че дискотеките отново могат да работят.