За промяна в законодателството, което защитава децата-жертви на сексуално насилие, призова Надежда Стойчева, директор на Асоциация "Фондация Анимус" пред БНР.

Изказването й е преди откриването на националната конференция "Мълчанието на невинните" в София, посветена на грижите за деца и юноши, жертви на сексуално насилие.

Повече случаи на сексуално насилие над деца през последните години

Повече случаи на сексуално насилие над деца през последните години

Насилието е свръхналожено в нашето общество

"В нашата държава все още седи този архаичен закон - даже в Наказателния кодекс, където едно 13-годишно момиче или момче, ако не се е съпротивлявало, се води, че то доброволно се е съгласило. Няма такова нещо в Европа и в света", заяви Стойчева.

"Когато се започнат дела, свързани с доказване на подобно нещо - справедливостта много, много рядко излиза на бял свят", заяви директорът на "Анимус".

Тя призна, че някои от законотворците са идвали да видят жертвите в "зона "Закрила", където има само жени. На среща с пострадалите са били Мария Габриел, Цецка Цачева, предишният обмудсман Константин Пенчев, приемникът му - Мая Манолова.

Случаите на сексуално посегателство не се увеличават, но мълчанието по темата е огромно, а справедливостта много рядко излиза наяве, каза Стойчева. Тя е категорична, че се налагат промени в законите.

Цветанов: Проблемът с насилието над деца трудно ще бъде решен

Цветанов: Проблемът с насилието над деца трудно ще бъде решен

Ако едно добре образовано дете попадне в престъпни схеми, психиката му се срива

"Много им е трудно на децата да проговорят, а когато проговорят много малко хора им вярват", каза Стойчева.

Тя като психолог призна, че е трудна работата с деца, жертви на сексуално насилие. Трудно е оказването на психо-социална или някакъв вид емоционална подкрепа.

Надежда Стойчева припомни и националната телефонна линия за деца - тел. 116 111, на която безплатно могат да се подават сигнали за деца в риск или за насилие над деца.