Агенция "Пътна инфраструктура" напомня на шофьорите да проверят валидността на електронната си винетка предвид наближаващите Коледни и Новогодишни празници, когато се тръгва на път.

Това може да се направи на сайта www.bgtoll.bg. От бутона "Проверка на винетка" чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила и държавата, в която е регистриран той, всеки може да получи информация за крайния срок на електронната винетка, независимо дали е купена от търговски обекти на Агенция "Пътна инфраструктура" или в търговската мрежа на партньорите на АПИ.

Статусът може да е "активен", "с изтекъл срок" или "неизползван", ако винетката е купена с отложен старт до 30 дни начална дата на валидност.

Собствениците на автомобили, които имат е-винетки, издадени чрез Агенцията за социално подпомагане, могат да проверят валидността им на сайта на АПИ -https://social.api.bg. Бутонът е с надпис "Проверка на е-винетка, издадена чрез Агенция за социално подпомагане". Информацията за срока на годишната безплатна винетка се появява след въвеждане на регистрационния номер на автомобила.

Прехвърлят е-винетките само при смяна на номерата

Прехвърлят е-винетките само при смяна на номерата

Грешно въведени данни за е-винетки са за сметка на водача

През първите два месеца на 2020 г. изтича срокът на над един милион годишни електронни винетки за леки автомобили. Цените на е-винетките за всички категории пътни превозни средства остават непроменени и догодина.

Шофьорите на леки коли може да купят уикенд винетка за 10 лв., седмична - за 15 лв., месечна - за 30 лв., тримесечна - за 54 лв. или годишна - за 97 лв.

Камионите и автобусите с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т ще продължат да ползват е-винетка до въвеждането на тол системата, което се очаква да се случи не по-късно от 1 март 2020 г. Цените на дневните, седмичните и месечните винетките за тях остават без промяна.

АПИ събра над 325 млн. лв. от е-винетки

АПИ събра над 325 млн. лв. от е-винетки

Създават обществен борд, който да решава кои пътища ще се ремонтират със средствата

Дневната винетка за всички превозни средства над 3,5 тона струва 23 лв. За превозните средства с обща технически допустима максимална маса между 3,5 и 12 т, екокатегория Евро 0, I или II, седмичната е-винетка остава 53 лв., а месечната - 105 лв. За екокатегория Евро III, IV, V или EEV - седмичната е-винетка е 40 лв., а месечната - 80 лв. Седмичната винетка за тежкотоварните камиони с маса над 12 т и с екокатегория Евро 0, I или II струва 87 лв,. а месечната - 174 лв. За емисионен клас Евро III, IV, V или EEV седмичната винетка е 67 лв., а месечната - 134 лв.

Е-винетки могат да бъдат купени чрез сайта bgtoll.bg, чрез мобилното му приложение, както и на пунктове за продажба - на гише срещу плащане в брой или чрез терминал за самотаксуване - с карта.

Гишета има на 13 контролно-пропускателни гранични пункта, както и в 27 Областни пътни управления в страната.

До момента са купени общо 7,8 млн. е-винетки на стойност близо 380 млн. лв.