Агенция "Пътна инфраструктура" опровергава информация за изтичане на средства от тол такасите заради публикация във вестник "Труд", в която се твърди, че "1,3 милиарда лева от тол таксите изтичат безконтролно към Капш"

От АПИ напомнят, че до този момент приходите са само от електронни винетки - до 1 юли включително са продадени 4 350 665 е-винетки на стойност 251 921 280 лв.

Приходите от пътни такси постъпват в държавата, а Националните доставчици на услуги работят съгласно Общите условия, уверяват от Агенцията.

Те поясняват още, че до въвеждането в търговска експлоатация на тол системата тежкотоварните автомобили ще продължат да плащат е-винетки.

От АПИ уточняват още, че твърдението, че председателят на Агенцията Георги Терзийски е подал оставка и тя му е приета, също не отговаря на истината.

По думите им никой не е потърсил Терзийски за коментар по тези въпроси.

Бойко Борисов: ТОЛ системата е печатница за пари
Обновена

Бойко Борисов: ТОЛ системата е печатница за пари

Социалистите харчат тяхното и оставят разруха, смята премиерът

От Пътната агенция посочват още, че съгласно Закона за пътищата, Агенция "Пътна инфраструктура" чрез Националното ТОЛ управление (НТУ) оперира Електронната система за събиране на пътни такси на база изминато време (електронни винетки) и на база изминато разстояние (тол).

От 01 януари тази година търговското опериране на системата в частта "електронна винетка" е поето напълно самостоятелно от НТУ - обслужване на клиенти, управление на плащанията и правоприлагане.

До 16 август техническото опериране в частта "тол" се извършва съгласно условията на гаранционното обслужване на система във формата на съвместно опериране между екипите на НТУ и изпълнителя, а от 16 август НТУ ще поеме напълно техническото опериране на цялата система.

По думите им не отговарят на истината и твърденията, че като регистриран Национален доставчик на услуги на "Телетол" АД им е отказано да се свържат със системата.

Около 200 млн. лв. ще струва изработването на тол системата, смята Петър Мутафчиев

Около 200 млн. лв. ще струва изработването на тол системата, смята Петър Мутафчиев

Авторите на системата за тол такса - б.р. нямат данни за транзита през България

Пет дни преди да бъде подписан на 14 май договорът между АПИ и "Телетол" АД, по електронната поща на дружеството е изпратено описание на интерфейса за интеграция за продажба на електронни винетки.

В момента в процедура за регистриране като Национален доставчик на услуги са още две компании.

От 19 юни има решение на УС на АПИ за сключване на договор с "Конкорд Смарт Инфраструктура" АД, която желае да продава електронни винетки и тол продукти.

На 4 юни четвъртият кандидат - Иком" ООД, е заявил желание да партнира на Пътната агенция само в събирането на тол такси, не и в продажбата на електронни винетки.