До края на годината да има избори за кмет на София, поиска по време на пресконференция в БТА арх. Димитър Димитров от "Граждани за София".

Според Димитров приходите на София потъват в Столична община. Той даде за пример парите, събирани от приходи и такси за паркиране. По думите му, само в "Градска мобилност" от паркирането се губели повече от 600 млн. лева. Така по думите му за гражданите оставала "синьо-зелената зона", а за общинските съветници - "синьо зелени банкноти".

Той поиска и смяна на модела на управление от местните общности.

Димитър Димитров сравни живота на гражданите в столичния квартал "Люлин" с този на тигрите в Столичния зоопарк, които били с увеличено мястото за пребиваване. По думите му гражданите на "Люлин" имали 0,75 кв. м. - публична зелена площ, такъв бил нормативът за една щастлива кокошка.

За единна за Източна Европа политика и единство на Балканските държави настояват от инициатива "Граждани за София".

Арх. Димитров настоя през 2018 г. България да постави началото на формирането на източноевропейската общност. Според него, след като в София се е провел Сердикийският събор, е редно градът да бъде домакин на срещи между православие и ислям, както Вселенски събор за просветата. Според него България може да бъде точката, началото на формирането на тази източноевропейска общност. Арх. Димитров припомни, че след по-малко от 200 дни управлението на Европа ще бъде тук.

Той настоя за отчет на постигнатото за 10 години от членството на България в ЕС от страна на "Граждани за европейско развитие на България" - ГЕРБ, които по думите му са се клели, че България ще бъде управлявана като европейска държава.

"Ние формално сме европейска, но най-бедна, най-мръсна", коментира той. По думите му като председател на Съвета на ЕС през 2018 г. страната ни ще се опита да лансира следните цели - растеж и конкурентоспособност. Арх. Димитров коментира, че поставената цел е неуместна, тъй като европейските държави отдавна са порасли и отдавна се конкурират.