"Асоциация общински гори" настоява за спешно създаване на Обществен съвет за справяне с горските пожари и наводнения.

В официална позиция се подчертава, че горските пожари оставят след себе си декари овъглена почва, която е неспособна да задържа влагата. По тази причина при дъждове заплахата от бързо наводняване се увеличава и застрашава както природата, така и живота на гражданите.

Предвид нарастващата честота и интензивност на горските пожари, подхранвани от изменението на климата, асоциацията призовава за спешни реформи в управлението на земеползването, което да интегрира политики за управлението на горите и околната среда. Тези политики трябва да се съсредоточат не само върху предотвратяването на горски пожари, но и върху защитата от наводнения чрез интегриран и цялостен подход към управлението на земята и бедствията.

За да се засили общественото доверие към прозрачното и компетентно управление на нашите гори и разпределението на ресурсите призоваваме да се създаде Обществен съвет за справяне с горските пожари и наводнения, който да включва не само представители на държавната администрация, но и експерти, научни работници и неправителствени организации от областта на горското стопанство и околната среда, представители на местната общност, на политическите партии и независими одитори, настояват от асоциацията. На този съвет трябва да бъде възложено формулирането на политики, насочени към смекчаване на рисковете от горски пожари и наводнения, както и на реформи на подхода за земеползването и управлението на околната среда в нашата държава.

За 2024 г. България е на второ място в ЕС по брой горски пожари

За 2024 г. България е на второ място в ЕС по брой горски пожари

На територията на страната 321 от пожарите са предизвикани по небрежност

В становището се посочва, че Общественият съвет трябва да се съсредоточи върху шест ключови инициативи:

- Планиране на земеползването и зониране: Разработване на разпоредби за стратегическо зониране, които да гарантират, че високорисковите зони се управляват отговорно и се използват ефективно, като по този начин се увеличава максимално безопасността и се свеждат до минимум опасностите.

- Устойчиво управление на горите: Приемане на практики в областта на горското стопанство, които насърчават биологичното разнообразие и залесяването с местни видове, подобряват стабилността на почвата и намаляват ерозията.

- Агролесовъдни системи: Насърчаване на устойчиви селскостопански практики, като контурно земеделие и агролесовъдство, които не само повишават селскостопанската производителност, но и подобряват здравето на почвите и намаляват рисковете от наводнения.

- Обществена ангажираност: Разработване на всеобхватни общностни програми за повишаване на осведомеността относно значението на предотвратяването на горски пожари и управлението на наводненията, даващи възможност на гражданите да поемат проактивни роли в опазването на околната среда.

- Интегрирани платформи за данни: Създаване на единна цифрова платформа за данни, която консолидира информация от метеорологични станции, сателитни изображения и наземни сензори, предлагайки преглед в реално време на условията на околната среда за информирано вземане на решения.

- Законодателно действие: Приемане на стабилно законодателство, което гарантира, че високорисковите зони са с ограничено използване, което ще смекчи потенциала за бедствия.

От асоциацията призовават и за разработване на Национална стратегия за справяне с климатичните промени.

Те считат, че най-спешните политики в горския сектор могат да се финансират чрез препрограмиране на програма "Околна среда" на основата на постигнат консенсус в сектора за най-неотложното и на равнопоставеност на собствениците.

Главчев: Ситуацията с пожарите у нас остава сложна

Главчев: Ситуацията с пожарите у нас остава сложна

В района на селата Микрево и Сапарево гори горски масив, пожарът в планината Славянка бушува две седмици