Управлението на етажната собственост е много подценявано. Това проличава, когато сградите започнат да се разпадат или при епидемии, както е в момента. Това заявяват от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост - Справедливост.

Те представят необходимите мерки за предпазване от зарази:

- Да се изберат управителни органи в етажната собственост (ЕС).

- Наличие на ясни правила за управление на ЕС. Правилник за вътрешния ред, протоколи и решения на Общото събрание.

- Вписване в Книгата на собствениците на всички собственици, ползватели и обитатели. Целта е да се знае кои пребивават в ЕС и с какъв статут са. В условия на епидемия и налагана карантина проличава този много сериозен елемент от управлението на ЕС. Също при такива условия може да се установят нуждаещите се от специална помощ, закрила и адекватно подпомагане.

- Разписани правила за почистване на общите части. В условия на епидемия се включва дезинфекция и е редно общинската/районна/ администрация да не се задоволява само с издадена заповед до управителите/включително и към ЕС, където липсват такива/, а и да осигури необходимите инструкции и препарати.

- Издадените заповеди за хигиенизиране и дезинфекция, не трябва да бъдат формално освобождаване от отговорност на общинската/районна/ администрация.

От Асоциацията препоръчват да се направи анализ на регистрираните ЕС. Където липсват, да се създадат условия за избор на отговорник в условията на извънредно положение, а след това - до провеждане на Общо събрание и избор на управителни органи.

При наличие на управители и отговорници в ЕС трябва да се извърши проверка на всички нерегистрирани обитатели в ЕС и при необходимост да им се наложат глоби за пребиваването им без вписване в Книгата на собствениците.

От Асоциацията препоръчват и да бъдат установени хората, нуждаещи се от подкрепа, както и начинът, по който да им бъде оказана съответната помощ.

Необходимо е и разработване на подробни инструкции за дезинфекция и осигуряване от общинската/районна/ администрация на подходящи дезинфектанти. Съвместен контрол от администрацията и ЕС на разписаните изисквания.

В случай на поставени живущи под карантина в ЕС, трябва да бъде уведомен Управителният съвет с цел избягване разпространение на вируса, както и да бъдат взети изискващите се допълнителни мерки и съблюдаване на тяхното спазване.