Асоциацията на европейските журналисти започна инициатива "Без порно журналистика". Повод за нея е публикация с порнографско съдържание, показваща момиче, за което се твърди, че е приятелка на единия от кандидатите за кмет на София.

"Асоциацията на европейските журналисти - България категорично осъжда порнографския компромат, публикуван от сайта ПИК, и обявява инициатива, целяща да ограничи финансирането на подобен тип "журналистика". Въпреки че политическите лица се ползват с по-ниска степен на защита на личния живот, има граници, които не бива да бъдат преминавани, а въпросният материал е далеч отвъд тях. Той обаче засяга не само политическа фигура, а лице, за което се твърди, че е свързано с него и което не е политическа или обществена личност, тоест ползва се с пълна защита на неприкосновеността на личния живот." - посочват от АЕЖ.

"Освен че цели да унижи и опозори конкретни хора, деянието е опасно за цялото общество тъй като въпросният материал, чиято автентичност е непроверена и съмнителна, е публикуван като компромат по повод предстоящите местни избори и има за цел да повлияе на предизборните нагласи. В случая не е налице никакъв обществен интерес, който да може по какъвто и да е било начин да оправдае публикуването на изображенията." - допълват от организацията.

От асоциацията напомнят, че това далеч не е първият случай на грубо погазване на етичните и професионалните стандарти от страна на споменатото издание, ползващо се с благоразположение на политици и представители на съдебната власт.

"Асоциацията на европейските журналисти - България настоява за отговорност от политическите субекти, покровителстващи ПИК. Сайтът ПИК се е превърнал в официоз, засипващ с компромати всички критици на властта. И този процес не е едностранен. Не е вярно, че позитивното отношение на сайта към управляващите, е израз на свободната воля на собствениците на сайта. Съществуват данни за финансова мотивация от управляващите към сайта, който разпространява клевети и порнографско съдържание." - апелират от АЕЖ.

От организацията призовават политическите сили и институциите, които имат или са имали договорни отношения с този сайт, да направят тази информация публична и да преосмислят споразуменията си с медията. Допълват, че според публикуваната информация на сайта, по време на изборите за Европейски парламент клиенти на ПИК са четири политически партии - ГЕРБ, Атака, ВМРО и НФСБ. Съществуват и данни, че договори за обслужване с тази медия сключват държавни и общински институции - най-често през посредници.

АЕЖ има намерение да събира и да публикува информация за това кои институции насочват пари на данъкоплатците към подобен сайт.

От асоциацията отправят същия призив и към организациите и частните компании - да се уверят, че тяхна реклама не попада по какъвто и да е начин там, защото не би било добра атестация пред клиентите да видят рекламираните продукти край порнографско или клеветническо съдържание.

"Призоваваме институции, организации, политически партии и други да се присъединят към инициативата #БезПорноЖурналистика, като изпратят съобщение на bezporno@aej-bulgaria.org. С изпращането на съобщение субектите се ангажират, че няма да рекламират в сайтове и други медии, разпространяващи клевети и компромати. Вместо да подкрепяме порно журналистиката, можем да помогнем на безСпорните професионалисти в сектора. От години АЕЖ работи за тази цел - създаване на общност от журналисти, които вярват в професионалните стандарти и на подходяща среда, в която да работят." - уверяват от АЕЖ.