В декларация на партия „Атака" се заявява, че филмът "Откраднати очи", излъчен по БНТ на 16 юни е поредната гавра с българската история.
Според партията "Откраднати очи" е антибългарски клеветнически филм, който под формата на художествено документален разказ представя изкривено и лъжовно събитията по време на т. нар. Възродителен процес.

В основата на сюжета е смъртта на 17-месечното момиченце Тюркян от с. Бенковски, Кърджалийско. Тази смърт е представена като следствие от смачкване от бронетранспортьор от страна на български служители на властта. Това е долнопробна лъжа и фалшификация, твърдят от „Атака", тъй като момиченцето загива по съвсем друг начин и виновна за смъртта му е насъсканата от турски емисари тълпа в с. Бенковски, която го смачква, нападайки местните органи на властта.

В протестната декларация се твърди още, че е във филма е фалшифициран целия период 1985 - 1989 г. Истината за този период е, че у нас от 1985 г. действаха над 40 турски терористични организации, които извършиха серия от бомбени атентати, при които загинаха деца и жени, твърдят още от „Атака" и припомнят за бомбения взрив на гара Буново, при който са загинали 8 души.

От партията заявяват, че „гнусните лъжи по адрес на българите" са финансирани от Националният филмов център у нас, от шефовете на фирмите "Лукойл" и "Овергаз" Валентин Златев и Сашо Дончев и напомнят, че шефът на Лукойл Златев е бил основен спонсор на кампанията на Георги Първанов, избран точно с гласовете на изселниците в Турция.

„Но най-отвратителният факт е, че този долнопробен фалшификат, какъвто е филмът "Откраднати очи" е излъчен по държавната телевизия, издържана от парите на българските данъкоплатци," се твърди в декларацията.

Народните представители от „Атака" настояват за незабавната оставка на генералния директор на БНТ Уляна Пръмова, както и за оставките на всички служители на БНТ, отговорни за излъчването на филма.

Депутатите настояват СЕМ и ръководството на народното събрание да вземе отношение към случая и да изрази становище, както и премиерът и президентът на република България също да изразят становище.