42% от българите изразяват своето желание да се ваксинират срещу COVID-19, ако има обществено достъпна ваксина, която е считана за безопасна е ефективна, докато 36% по-скоро не биха си поставили такава ваксина. Това показва новото глобално изследване на "Галъп интернешънъл", проведено в края на 2020 г. и обхващащо 47 държави по света.

Няма ясно формирано мнение относно това дали, ако има ваксина за коронавирус, която се счита за безопасна и ефективна, повечето хора биха се ваксинирали. 27% смятат, че мнозинството у нас ще се ваксинира, 23% изразяват съмнение, още 27% смятат, че няма да има ясно изразено мнозинство по този въпрос у нас, а останалите 23% не могат да преценят изобщо как да отговорят.

Над половината от българите още смятат коронавируса просто за силен грип

Над половината от българите още смятат коронавируса просто за силен грип

На 42,5% от сънародниците ни им е писнало от ограничения

Изглежда, че макар и българите да не приемат с особен ентусиазъм идеята за ваксинация срещу COVID-19, пандемията не е повлияла негативно на цялостните нагласи на обществото ни към ваксините, посочват от "Галъп". Малко над 1/3 заявяват, че след глобалната пандемия от коронавирус е по-вероятно да се ваксинират по принцип, а малко под 1/3 казват, че няма промяна в тяхното отношение по този въпрос. 1/4 пък споделят, че сега е по-малко вероятно да се ваксинират.

35% от респондентите у нас очакват след пандемията българите да са по-склонни да се ваксинират по принцип, докато 22% смятат, че след пандемията българите по-скоро ще избягват ваксините. 16% пък не виждат промяна в общественото мнение по-този въпрос.

В края на миналата година у нас се наблюдава спад в склонността на обществото ни да приема заплахата от коронавируса за преувеличена. "Галъп" сочи, че са почти еднакви дяловете на тези, които вярват, че заплахата от COVID-19 е преувеличена (42%), и тези, които не се съгласяват с твърдението (44%). През последните месеци делът на пренебрегващите опасността е спаднал значително - с над 30% в сравнение с месец март. Изводът е, че обществото ни, макар и да привиква с живота в условията на коронавирус, е започнало да приема опасността по-сериозно.

56% от българите смятат, че правителството не се справя добре със ситуацията с коронавируса. 32% от сънародниците ни обаче са на противоположното мнение, а 11% не могат да преценят.

Над половината от българите още смятат коронавируса просто за силен грип

Над половината от българите още смятат коронавируса просто за силен грип

На 42,5% от сънародниците ни им е писнало от ограничения

От социологическата агенция посочват, че в първите месеци на кризата българското правителство е получило силен ситуационен рейтинг, породен от страха и неизвестността на новата заплаха. В последните месеци обаче този силен първоначален заряд на подкрепа се изчерпва, както поради привикване с новата ситуация в условията на коронавирус, така и поради сериозния ръст на новите случаи в страната в края на 2020 г.

Проучването показва, че докато през април и юни близо 3/4 от българите са одобрявали начина, по който правителството у нас се справя с коронавируса, то сега този дял се е стопил до 1/3.

37% от българите не искат да си поставят ваксина срещу коронавируса

37% от българите не искат да си поставят ваксина срещу коронавируса

Ние сме на първo място по конспиративно мислене в Европа

2/3 от българите се съгласяват с твърдението, че ограничаването на пътуването между страните е приемлив метод за борба с разпространението на коронавируса. 1/5 е на противоположното мнение, а 9% не могат да преценят. Българското общество по-скоро подкрепя с известна неохота ограничаването на пътуването, дори и то да е с цел минимизиране на разпространението на заразата.

56% от запитаните изразяват готовност да се откажат от някои от своите човешки права, ако това ще помогне да се спре разпространението на коронавируса, докато 31% не биха жертвали своите човешки права, дори и за да ограничат заразата.

Отчита се обаче сериозен спад на изразената готовност за това в сравнение с декларираното съгласие през март (83%) и април (78%). Българското общество е и далеч по-неуверено в съгласието си за отказ от човешки права на фона на обобщените за света данни.