Хората не познават работата на съдебната система, показва изследване на Европейския институт за стратегии и анализи (EISA), направено през декември 2016 година. Едва 4,1% посочват, че са запознати с работата й, а 22,3% смятат, че са запознати частично.

Още по-интересен резултат от изследването е явното неразбиране на демократичното разделение на властите сред гражданите. Повечето от тях включват "властта на политическите партии" сред основните власти редом със Съдебната система (56%). Това показва не само доминиращо присъствие на партиите в съзнанието на гражданите, но и формирано мнение за участието на партиите във всяка сфера на живота.

Изследването на EISA е за отношението и оценката на българските граждани за работата на съдебната система в България. То е проведено сред 1000 респонденти на възраст над 18 години по метода на регистрация "Face to face".

Резултатите дават представа за основни нагласи и мнения на българските граждани, които могат да послужат за понататъшен анализ на степента на разбиране, отношение и познаване на съдебната система от хората в България.

Българските граждани посочват Съдебната власт като трета основна власт в страната (56%) след Изпълнителната (Правителство) и Законодателната (Народно събрание).

Може да се направи заключението, че обществото много слабо познава работата на Съдебната система, факторите за което могат да бъдат различни: липсата на достатъчна прозрачност, комуникация, специализирана информация в медиите и недостатъчната правна култура сред обикновените граждани. Обществото и неговите структури са изправени пред необходимостта от съществено повишаване на правната култура и информираността на българските граждани.

Слабото познаване на структурата и функциите на съдебната система, се изразяват и в заключението на една много голяма част от обществото (71,7%), че адвокатите, подобно на съдиите, са част от съдебната система. 23,85% от анкетираните определят също така погрешно агентите на ДАНС и други специални служби като органи на съдебната власт.

Телевизията е най-популярен източник на информация за работата на съдебната система за българските граждани е телевизията (60.1%), следвана от интернет сайтовете и социалните мрежи (11.7%), както и споделените впечатления от близки и роднини (6.7%).

Според половината от респондентите (51%), подобряването на работата на Съдебната система зависи най-вече от работата на съдиите. След тях по значение за постигането на положителна промяна са прокурорите (45%), както и Главния прокурор (37%).

Почти същият процент от анкетираните смятат, че от Министъра на правосъдието зависи да се подобри работата на съдебната система като цяло (35%), а според 31% това зависи от правителството.

Според българите, най-вече работещите в съдебната система могат да подобрят работата на самата съдебна система. Видима е и оценката на 1/3-та от анкетираните, че от изпълнителната власт също изключително много зависи да се подобри работата на съдебната система.

Близо 2/3 от анкетираните (64.5%) не приемат прекия избор на съдии и прокурори. Те допускат, че това може да се осъществи само от хора, притежаващи необходимата компетентност и образование (професионален и образователен ценз).

Мнозинство от всички интервюирани (85.6%) са напълно или по-скоро съгласни с твърдението, че е необходим постоянен специализиран контрол върху работата на съдиите в България и едва 2.5% от респондентите не са съгласни с подобно твърдение.

Темповете, с които се решават делата, се възприемат като твърде бавни с чести отлагания от 84% от респондентите, като същия брой анкетирани посочват като проблем прекалената обвързаност на съдиите с адвокати и приятелски кръгове.

Респондентите изразяват съгласие в голяма степен и с твърдението, че са налице съмнения и в непрозрачност при разпределянето на делата (77% са напълно или частично съгласни).

Близо 9 от всеки 10 българи изразяват основателно притеснение от намеса на политическите сили в работата на съдебната система в страната.

Сред основните фактори, които трябва да се променят за работата на съдебната система "за да има ефективни присъди за извършени престъпления на най-високо ниво в държавата", анкетираните посочват:

- Да се ограничи влиянието на политиците върху работата на прокурорите и съдиите 60.4%,

- Повече прозрачност в работата на разследващите полицаи, прокурори и съдии 48.4%,

- Да се подобри системата избор на кадрите и тяхната квалификация в съдебната система 39.8%,

- Да се гарантира независимостта на ВСС 32.2%

- Да се изисква от съдиите да отсъждат максимално тежки присъди 29%

- Да се разширят правомощията на прокуратурата 22.5%

- Да се дадат повече права на полицията 11.4%

- Да се ограничат правата на адвокатите 7.6%

- Да се увеличи броя на съдебните заседатели 7.5%

Според това изследване, българските граждани са склонни да подкрепят мерки, очертаващи засилени правомощия от страна на прокуратурата и полицията.
Те са склонни и да подкрепят работата на съдиите и издаването на съдебни решения, прилагащи закона с максималната му тежест. Анкетираните категорично искат да се ограничи влиянието на политиците върху съдебната система, повече прозрачност на всички етапи на досъдебното производство и съдебния процес и гарантиране независимостта на ВСС.

Най-голяма част от респондентите считат, че заплащането, гарантиращо независимост и качествена работа на съдии и прокурори, трябва да бъде 2000 - 2500 лв.