Засечени са първите опити за подаване на неверни данни към електронната система за смесено таксуване на платената пътна мрежа, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Информацията е конфиденциална и конкретните казуси не могат да бъдат обявени, но в доста от случаите става въпрос за подадена несъществуваща все още възможност за конвертиране към е-винетка със срок на валидност 31 декември 2019 г.

Вероятно граждани са се опитали да се сдобият с е-винетка, без да имат хартиена такава.

5 000 хартиени винетки са конвертирани в електронни

5 000 хартиени винетки са конвертирани в електронни

309 е-винетки са продадени от вчера насам

До момента са подадени над 16 000 заявления за конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка.
За първите 4 дни от началото на продажбата на електронни винетки са купени 786 е-винетки за 78 627 лева.

Тъй като за всяка подадена информация за трансформиране към е-винетка се прави верификация на въведените данни, системата не може да допусне грешки и засича подобни неточности, уверяват от пътната агенция.

Подадените верни данни са обработени и хартиените стикери са конвертирани. Междувременно се разработва бутон, чрез който на уеб сайта на Националното тол управление всеки ще може да провери дали хартиеният винетен стикер на автомобила му е преобразуван в електронна винетка.

От 1 януари 2019 г. отменят хартиените винетки

От 1 януари 2019 г. отменят хартиените винетки

Тол системата за камиони се включва от 16 август 2019 г.

Припомняме, конвертирането или преобразуването към е-винетка е препоръчително. Потребителите на платената пътна мрежа с неконвертирани валидни хартиени винетки няма да бъдат глобявани. Без значение дали хартиеният винетен стикер е преобразуван, той трябва да остане на предното стъкло на автомобила до изтичане на неговата валидност.

Всички подадени заявки за конвертиране към е-винетка ще бъдат отразени в системата своевременно, за да бъдат избегнати неудобства за шофьорите след настъпването на Новата година, когато влиза в сила новата е-винетка.

С 46 продадени е-винетки в първия час се хвали АПИ

С 46 продадени е-винетки в първия час се хвали АПИ

400 водачи са конвертирали хартиените си винетки към електронни