46 електронни винетки са продадени в първия час от пускането на специализирания сайт www.bgtoll.bg на Националното тол управление, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Сайтът за е-винетки беше пуснат в 14 часа днес, 17 декември. Е-стикерите могат да се закупят и чрез мобилно приложение, както и на терминалите за самотаксуване в търговската мрежа.

От АПИ отчитат над 15 000 посещения на новия сайт само в първия час от неговото функциониране.

За същите 60 минути близо 400 водачи пък са конвертирали хартиените си винетки към е-винетки.

Купуваме е-винетки от понеделник

Купуваме е-винетки от понеделник

Взимат талона на колата, ако нямаме винетка и не платим на място глобата

Уеб сайтът bgtoll.bg беше представен на пресконференция днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) от директора на Националното тол управление Антон Антонов, членът на Управителния съвет на АПИ инж. Веселин Давидов и експерта към АПИ проф. Олег Асенов.

Проф. Олег Асенов подчерта, че преди да пристъпи към купуване на е-винетка, потребителят на пътя трябва да си е изяснил три основни елемента - какъв продукт за таксуване на време иска да купи (уикенд, седмична, тримесечна, годишна винетка), както и да знае регистрационния номер на автомобила и да реши как да планира пътуването си.

Системата позволява е-винетката да бъде активирана с дата до 30 дни най-късно от момента на купуването ѝ.

Монтират 500 апарата за електронни винетки

Монтират 500 апарата за електронни винетки

Терминалите ще работят с 8 езика

След избор на държавата, в която е регистриран автомобилът, за който се купува е-винетка, се въвежда регистрационният му номер и се избира период на валидност на винетката. Системата автоматично изчислява коя е крайната дата за валидност на винетката, обясни проф. Асенов.

Има опция по желание да бъде въведен имейл адрес, на който потребителят да получи обратна разписка. Не е нужно да я разпечатва, нито да я носи в автомобила си, нито да я представя на контролните органи. След като получи идентификационен номер на транзакцията за купена винетка, клиентът може да изтегли разписка или да въведе електронен адрес, на който да я получи и след това да приключи процедурата по покупката.

Не показваме бележки за платена електронна винетка от догодина

Не показваме бележки за платена електронна винетка от догодина

Проверките ще се извършват по електронен път

В рамките до 5 минути след купуване на винетката, тази информация ще бъде въведена в системата и всеки сам ще може да провери дали винетката е валидна. Правоприлагащите органи ще виждат, че купената е-винетка е валидна, че все още не е използвана или, че ще бъде активна от 1 януари 2019 г.

Е-винетката е държавна такса, съответно при сгрешена транзакция или покупка на е-винетка, във всички Областни пътни управления (ОПУ) трябва да бъде подадена писмена молба в свободен текст, който разяснява ситуацията. Ако потребителят има разпечатана разписка за покупката, това би помогнало много за бързото разясняване на случая, отбеляза Асенов.

Плащаме 10 лв. за уикенд винетка

Плащаме 10 лв. за уикенд винетка

Стикерът ще е валиден от 12 ч. в петък до 23 ч. в неделя

Инж. Веселин Давидов посочи, че контролът ще се осъществява от мобилните екипи на Националното тол управление, както и от органите на МВР и Агенция "Митници". Той подчерта, че с компенсаторната такса, въведена в унисон с международната практика, се дава възможност на нарушителите, които ползват пътя без платена е-винетка, да си спестят съставянето на акт за установяване на административно нарушение. Предвижда се компенсаторната такса за леки автомобили да бъде 70 лева, за тежкотоварни превозни средства с обща технически допустима максимална маса от 3,5 до 12 тона - 125 лв., и за превозни средства с тегло над 12 тона - 175 лв. Предвижда се сумите да бъдат обнародвани в "Държавен вестник".

70 лева такса за шофиране без винетка, 300 лв. - ако не платите глобата

70 лева такса за шофиране без винетка, 300 лв. - ако не платите глобата

Водачите със стари винетки няма да бъдат санкционирани, ако стикерът е в срок