47% от хората отговарят преимуществено консервативно, докато 18% се самоопределят като консерватори и отговарящи преимуществено консервативно. Отговарящите преимуществено либерално са 13%, а самоопределящи се, но отговарящи преимуществено либерално, са 11%.

Данните представи политологът Първан Симеонов на дискусията, организирана от институт "Иван Хаджийски" на тема "Консервативни ли са българите? 30 години след 1989 г.".

Според Първан Симеонов българското общество е много здраво вкоренено общество с трудни за изкореняване ценности, нагласи, с упоритост и дори инат. На пръв поглед се наблюдава една картина на мнения, която показва, че българското общество се държи по-скоро консервативно, но то още не се нарича така. Българите са консерватори, без да се назовават така.

Младите българи са граждани на света

Младите българи са граждани на света

Дилемата европейско или национално не стои пред тях

Онова, което за кратко наричаме "преход", отдавна не е актуално, защото добра или лоша, либералната демокрация е вече тук, добър или лош, пазарът е вече тук, добър или лош е Западния свят, но ние сме част от него и толкова по-добре, поясни Симеонов.

По данни на проведено изследване през лятото 70% от респондентите посочват, че православието трябва да бъде съхранявано като част от идентичността ни. 29% отбелязват, че всички религии трябва да имат еднаква тежест. По отношение на вярата в Бог  63% от респондентите посочват, че вярват, докато 23% не вярват.

Бракът да бъде само между мъж и жена, се избира от 88% от анкетираните, докато 11% отбелязват, че хомосексуалните бракове трябва да бъдат легализирани. По думите на Симеонов обществото ни се държи с по-скоро консервативен, по-скоро традиционалистки рефлекс, но когато се достигне до остра тема, не се стига до крайности.

Нашето общество реагира традиционалистки и има теми, по които то не прекрачва някои червени линии, макар да разсъждава по тях. 81% заявяват, че се чувстват по-скоро българи и по-скоро гражданин на света, 68% смятат, че българите са велик народ, а 32% отбелязват, че българите са народ като всички останали. 90% посочват, че се гордеят с българския фолклор, а тези, които смятат, че културните обичаи и традиции са отживелица, са 9%.

46% от българите винят държавата за проблемите си

46% от българите винят държавата за проблемите си

Данните са част от ежемесечната изследователска програма на "Галъп интернешънъл"

Едно здраво стъпило на земята общество, общество, което пред лицето на новото се хваща за познатото, общество, което изповядва един здравословен скептицизъм към нововъведения и общество, което не стига до крайности, е предпазливо общество. Тъкмо защото едно общество е предпазливо, то е още по-консервативно, поясни Симеонов.

В дискусията участва и депутатът от ГЕРБ Тома Биков, според когото консерватизмът е антиреволюционен и той е опит на обществото да се предпази от революция. Консерватизмът оценява революцията като нещо опасно, без ясен край, а българското общество не иска и не обича революцията.

Според Биков страната ни е преживяла и либерална революция, и социалистическа революция, която променя ценностите на обществото, но винаги българското общество навлиза в естествено състояние и проявява реакция срещу идеологията, която идва отвън. Тома Биков обясни обаче, че няма консервативна идеология и за това консерватизмът в различните времена има различни измерения, различен подход и различна гледна точка. Консерватизмът в Англия през 19 век е един, а през 21 век - друг.

Гледната точка на евродепутата и на заместник-председателя на ВМРО Ангел Джамбазки по отношение на консерватизма е националистическа. Според него най-интересното е позицията на консервативното поведение. От личния си опит Джамбазки разви тезата, че във възраждането на българския фолклор у най-младите се корени консерватизмът. "Българите сме консервативни, но не значи, че четем Eдмънд Бърк", коментира Джамбазки.

Българите масово вярват във Ванга, врачки и световни конспирации

Българите масово вярват във Ванга, врачки и световни конспирации

35% от българите декларират, че са посещавали гадател(ка), ясновидец или ходжа