Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейните отношения. Това показва ново социологическо проучване на "Галъп интернешънъл".

Става ясно, че разводи, свободни отношения, аборти и т. н. се приемат масово, но не се приемат, например, еднополови бракове.

Личат и някои стереотипи. Най-консервативни очаквано са най-възрастните.

Проучването е проведено между 30 ноември и 7 декември сред 818 пълнолетни българи. 

Снимка 395724

Източник: Галъп интернешънъл

Над 70% се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Също над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Очевидно по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт, отбелязват от "Галъп".

Категорично обаче е нежеланието за допускане на еднополови бракове - 78% са "против".

Поход на семейството: Полът е биологична даденост, а не избор
Обновена

Поход на семейството: Полът е биологична даденост, а не избор

Семейството е заплашено, смятат участниците в похода

На този фон около две трети от пълнолетните българи се обявяват "за" възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като възпиращ фактор в семейните отношения.

Идеята за възпитателно насилие не се споделя масово. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи.

Любопитство буди фактът, че мнозинство от 75% няма нищо против стереотипа мъжът, основно, да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с "да".