България е предпоследна в Европейския съюз по използване на услугите на е-правителството, съобщава БНР.

По данни на Евростат през миналата година 69% от гражданите на ЕС на възраст между 16 и 74 години са използвали уебсайт или приложение на държавен орган (т.нар. електронно правителство) през предходните 12 месеца.

Делът варира значително между различните европейски страни - той е най-висок в Дания (98%), Финландия, Нидерландия и Швеция (и трите с по 95%).

В дъното на класацията, с най-ниски дялове при използването на уебсайт или приложение на даден държавен орган, са Румъния (с 23%) и България (с 30%), следвани от Германия (с 50%).

През 2023 г. 42% от хората в ЕС са използвали услуги на електронното правителство през предходната година, за да получат информация относно услуги, помощи, закони, работно време или други подобни. Това е последвано от изтегляне или отпечатване на официални формуляри (40%), достъп до лична информация (39%) и записване на час или резервация и получаване на официална комуникация или документи (37%).

Малко по-нисък е делът на лицата, подали данъчни декларации онлайн - 29%. Данните за достъп до публични бази данни или регистри са 19%, 18% от хората са поискали официални документи или сертификати, а 17% са поискали обезщетения или права онлайн.