Българите не оправдават по никакъв начин домашното насилие или подчинената роля на жената. Това сочи последният бърз телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен на 15 и 16 януари сред 801 пълнолетни българи.

Снимка 335101

Източник: Галъп интернешънъл

Данните сочат обаче, че респондентите им не са въодушевени от идеята за социалните роли около половете.

Темите, засегнати в Истанбулската конвенция, разделят общественото мнение в страната. Все пак няма крайности в позициите на респондентите.

Половината от хората, участвали в изследването, казват, че що се отнася до пола, най-важен е биологичният пол. 38% са на мнение, че най-важно е кой как се чувства. Данните сочат не еднозначни мнения, но в обществото ни няма крайности.

Патриотите искат ГЕРБ да изтеглят Истанбулската конвенция

Патриотите искат ГЕРБ да изтеглят Истанбулската конвенция

ПГ на ОП ще гласуват против

В същото време обаче респондентите категорично отхвърлят идеята, че ролята на жената е подчинена. 89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят. 92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7% обаче са съгласни. 1% не могат да отговорят.

Хората, които подкрепят ГЕРБ в по-голяма степен са склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите. Привържениците на Обединените патриоти, БСП и ДПС - не.

Сондажът показва, че повдигната от Патриотите тема, е вече възприета и от симпатизантите на БСП.

ВМРО няма да подкрепи Истанбулската конвенция

ВМРО няма да подкрепи Истанбулската конвенция

Искрен Веселинов: Конвенцията няма да бъде подкрепена независимо колко преводи ще й бъдат направени

Привържениците на ГЕРБ пък са възприели партийната позиция в контраст с повечето останали. Най-вече представители на малцинствени групи подкрепят подчиненост или насилие над жените. Идеята за превъзходство на мъжете се припознава в по-висока степен именно от мъже.

Относно 7-те % от респондентите, които оправдават удар на жена, са приблизително равни на над 350 хиляди души. От "Галъп интернешълъл" информират, че подобни данни са отчетени и преди две години в друго тяхно изследване.

Все пак категорично малцинство са дялът на склонните към подобни актове.