Българите, обединени от обща цел, могат да работят заедно, да търсят съгласие и подкрепа в името на национални каузи.

Това подчерта в речта си председателят на 44-то Народно събрание Димитър Главчев. Той заедно с народни представители участваха в честването на 201 години от рождението на Екзарх Антим Първи във Видин.

Първият български екзарх и председател на Учредителното събрание е духовен водач и обединител на нацията, останал неотлъчно до своя народ и участвал в съграждането на съвременната българска държавност, отбеляза още Димитър Главчев.

Той припомни, че Антим Първи оглавява Българската екзархия - първата българска институция преди възстановяването на нашата държава и така остава в историята като първия легитимен представител на българския народ.

Димитър Главчев призова да си припомним думите на Антим Първи: "Ще бъда блажен, ако с моята саможертва възкръсне България за нов свободен живот" и подчерта, че 201-та годишнина от рождението му е повод за пореден път да изразим почитта, преклонението и уважението си пред неговата достойна и благородна личност.

Отбелязването на годишнината започна с тържествена Света литургия в катедрален храм "Св. Вмчк. Димитър Солунски" във Видин. По-късно председателят на парламента и народни представители се включиха в литийното шествие от катедралния храм до гробницата-мавзолей на Екзарх Антим Първи.

Белоградчишкият епископ Поликарп връчи на председателя на Народното събрание грамота и орден с лика Антим Първи.

При посещението си във Видин Главчев присъства и на тържественото откриване на филиал на Русенския университет "Ангел Кънчев".

Председателят на парламента изрази увереност, че подразделението на висшето учебно заведение ще бъде привлекателно образователно средище за младежите от този край на България и полезно за развитието на Видинска област. С него са свързани надеждите ни повече млади хора да останат в града и да отговорят на нуждите от специалисти в областта на индустрията, транспортната инфраструктура и аграрния сектор, подчерта Димитър Главчев.

През годините Русенският университет се утвърди като авторитетен и предпочитан от студентите образователен, научен и културен център, осигуряващ качествена подготовка на младежи от цялата страна, посочи председателят на Народното събрание.

По думите му стимулирането на откривателския дух, развиването на иновативно мислене и даването на възможност за творчески изяви на студентите е гаранцията за успех на университета и на неговите възпитаници.

Димитър Главчев пожела на академичния състав, служителите и студентите много нови успехи в постигането на високи образователни и научни цели.

За подкрепата, която оказва на университета, ректорът на висшето училище Велизара Пенчева връчи на председателя на Народното събрание кристалния знак на висшето училище.