"Ако не постигнем това, което искат превозвачите, ще блокираме законодателните предложения на Пакета "Макрон".

Такава закана отправи транспортният министър Росен Желязков след среща с представители на браншовите сдружения в сектор "Автомобилен транспорт" във връзка с организирането и провеждането на международния протест на превозвачите на 10 януари 2019 г. на площад "Люксембург" в Брюксел.

Желязков определи проведената среща с превозвачите като уникална поради две причини. Първата е, че са се събрали много представители от Европейския и българския парламент, изпълнителната власт и транспортният бранш. Втората причина е свързана с обсъждане на тактиката както преди, така и по време на гласуването на пакета "Макрон" на комисията по транспорт в ЕП.

Желязков подчерта, че трябва да бъдат използвани всички прийоми и похвати на европейската бюрокрация, с които да бъдат защитени българските национални интереси.

"Няма различия във вижданията ни с представителите ни от Европейския парламент", стана ясно от думите му.

Желязков отчете, че има едно доста неясно мнозинство в рамките на ЕП, което трябва да бъде моделирано и добре информирано за последиците, които могат да настъпят за икономиката не само за България, но и от периферията на Европейския съюз.

"Приемането на законодателните предложения на Пакета "Макрон" ще разделят Европа", прогнозира той. Желязков допълни, че сегашните текстове въвеждат дискриминационни, непропорционални и протекционистки правила, които са опасен прецендент за европейското законодателство.

Новаков: Пакетът "Макрон" е икономически Чернобил за половин Европа

Новаков: Пакетът "Макрон" е икономически Чернобил за половин Европа

Джамбазки вижда в него двоен стандарт и опит за кражба на бизнес

Транспортният министър вярва, че всички народни представили ще положат необходимите усилия, за да могат, ако не постигнат благоприятни законодателни предложения, да ги блокират.

"Нашата цел е - или постигаме това, което удовлетворява бранша на превозвачите, или правим всичко възможно да блокираме законодателните предложения на пакета "Макрон", закани се Желязков.

На свой ред изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев обясни, че проведената с представителите на браншовите сдружения в сектор "Автомобилен транспорт е била по инициатива на транспортния бизнес, който през следващите дни ще протестира в Брюксел", допълни той. 

По думите му трябва да направим всичко възможно, за да не допуснем протекционистките и лобистки текстове на пакета "Макрон" да не бъдат приети и да не унищожат един от най-работещите бизнесни в страната.

"Следващите дни и седмици ще бъдат ключови за българския бизнес", подчерта Арабаджиев.

Превозвачи от България, Полша, Румъния, Унгария и Литва готвят протест пред ЕП

Превозвачи от България, Полша, Румъния, Унгария и Литва готвят протест пред ЕП

Бизнесът е срещу пакета "Мобилност"