"Пакетът "Макрон" е икономическият Чернобил за половин Европа". Такъв коментар направи евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков след среща с представителите на представители на браншовите сдружения в сектор "Автомобилен транспорт" във връзка с организирането и провеждането на международния протест на превозвачите на 10 януари 2019 г. на площад "Люксембург" в Брюксел.

Той се закани, че тепърва се създават алтернативни текстове, които да бъдат внесен в ЕП в защита на българския национален интерес. Ако сегашните законодателни предложения не могат да бъдат спрени, то те трябва да бъдат блокирани, подчерта евродепутатът.

Българските превозвачи трябва да могат да използват кабината на камиона си, да не се връщат на всеки три седмици обратно в България и да могат да пътуват неограничено вътре в държавите на Европейския съюз, поиска Новаков.

Евродепутатът определи като изключително лицемерни институциите, които се грижат за основните права на ЕС и предлагат ограничения в свободния пазар и свободното движение на хора и стоки.

"Пакетът "Макрон" е икономическият Чернобил за половин Европа. Навярно това е най-лошото законодателно определение, което Европейският парламент някога е виждал", отсече Новаков.

"Няма как преди два месеца да сме гласували законодателство, което ограничава употребата на пластмасови съдове за еднократна употреба. Днес ни се предлага празен камион да минава по 4000 км през цяла Европа и да я трови от единия край до другия", негодува Новаков.

България блокира пакета "Макрон", ако ЕС не изпълни исканията на превозвачите

България блокира пакета "Макрон", ако ЕС не изпълни исканията на превозвачите

Желязков настоява да се защитават националните интереси

От своя страна евродепутат от ВМРО Ангел Джамбазки е на мнение, че Пакетът "Макрон" е двоен стандарт и опит за кражба на бизнес.

"Ако някой създава скептицизъм, то е това предложение. Ако някой разделя съюза, то е това законодателното предложение на пакета. Ако някой налага двойни стандарти по отношение на екологията, то е това предложение. При всички положения трябва да бъде забавено, спряно или отхвърлено, защото би предизвикало емиграционно цунами в България", подчерта Джамбазки.

"450-500 000 души ще трябва да отидат емигранти някъде наоколо навън", отчете евродепутатът. Той допълни, че по време на протеста в Брюксел ще се присъединят румънци, поляци, литовци и латвийци. Отделно по време на протеста ще има два лъча - български и румънски.

Основният лозунг на протеста е "Срещу нарушението на свободен единен пазар и свободна конкуренция".

"Когато трябваше да идват тук да работят техните вериги, свободната конкуренция беше нещо добро. Но когато обаче сега нашите превозвачи предлагат по-добра услуга, местните казват - вие ни взимате хляба", ядоса се евродепутатът от ВМРО.

Джамбазки обеща, че ще бъде направено и невъзможното, за да може представили на превозвачите да бъдат допуснати до гласуването на пакета "Макрон" в ЕП.

Той подчерта, че протестът няма да бъде последен, защото могат да предложат доста екзотични форми на протест в защита на българския национален интерес.

По време на протеста в Брюксел ще присъстват 600 души и достатъчно на брой камиони, добави Джамбазки.

Джамбазки: Пакетът "Макрон" ще засили трафика към Терминал 2

Джамбазки: Пакетът "Макрон" ще засили трафика към Терминал 2

Германия, Франция и Белгия рушат Европейския съюз с пакета за мобилност

Евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов коментира, че пакетът "Макрон" ограничава конкурентноспособността на българските граждани.

"Много е тъжко, когато се получи дълбоко и фундаментално разделение в Европейския съюз и Европейския парламент", изтъкна Малинов.

Той е на мнение, че това не е съюз, който отговаря на концепцията за Европейския съюз за едно свободно общо пространство. Малинов отчете като успешна идеята за протеста в Брюксел, защото по думите му има допълнителна информация за специфичен тормоз.

"Това е специфична война, която надвишава европейските писани правила, така че ние трябва да заемем страната на българските превозвачи, с много по-категорични действия, с които законодателните мерки няма да бъдат приети", уточни евродепутатът.

Той изрази съжаление, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС не е поставен въпросът за проблемите на българските превозвачи.

Превозвачи от България, Полша, Румъния, Унгария и Литва готвят протест пред ЕП

Превозвачи от България, Полша, Румъния, Унгария и Литва готвят протест пред ЕП

Бизнесът е срещу пакета "Мобилност"