В Голямата базилика в Плиска патриарх Неофит в съслужение с митрополитите на Българската православна църква отслужи тържествена литургия, с която отбеляза 1150 години от покръстването на българите.

В Деня, в който отбелязваме кончината и почитаме паметта на свети цар Борис Покръстител, тържествените чествания започнаха сутринта в Плиска. Много граждани дойдоха заедно с представителите на БПЦ да отбележат святата памет на българския цар, с чието име свързваме причисляването на българския народ и Българската държава към Европейската цивилизация.

Именно заради това Божествена Света литургия беше отслужена в Голямата базилика в старопрестолния град Плиска - знаково място, където преди 1150 години цар Борис Покръстител организира покръстването на българския народ.
Гости на честванията са представители на всички поместни православни църкви: Константинополска патриаршия, Александрийска патриаршия, Антиохийска патриаршия, Йерусалимска патриаршия, Руска патриаршия, Грузинска патриаршия, Сръбска патриаршия, Румънска патриаршия, Кипърска православна църква, Eладска православна църква, съобщиха по-рано от Светия синод.

Сн. БГНЕС

На литургията присъстваха и президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и бившият премиер Симеон Сакскобургготски. Церемонията уважиха и посланиците на Русия, Гърция, Украйна и Грузия.

Най-голяма беше делегацията от името на Руската православна църква, водена от Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий. Той пристига в отговор на покана отправена към предстоятеля на Украинската православна църква - Московска патриаршия след посещението на патриарх Неофит в Киев през 2013 г. по повод 1025-годишнината от Кръщението на Русия.

По време на празничното богослужение беше огласено патриаршеско и синодално послание по по­вод 1150-годишнината от  покръстването на българския народ и паметта на Св. цар Борис.

След тържествената патриаршеска служба, Негово Светейшество патриарх Неофит връчи ордените на държавниците, които Църквата отличи по повод знаменателното събитие. Премиерът Бойко Борисов получи най-високото отличие на Българската православна църква - ордена „Св. цар Борис-Михаил", първа степен. Сред наградените са и Симеон II и директорът на дирекция „Вероизповедания" Емил Велинов.

След церемонията президентът Плевнелиев заяви, че като държавен глава стои твърдо зад конституционния ред в България, а като смирен мирянин ще се моли Светият Синод да преосмисли решението си, което създава риск, християните да се разделят на монархисти и републиканци.

Припомняме, преди два дни Светият синод излезе с решение от тук насетне да споменава в служенията си Симеон Сакскобургготски като "цар на българите" - традиция, която след 1946 година е изоставена.

Президентът допълни, че остава с голяма надежда и уважение към Българската православна църква и ще работи за единството ѝ.

По време на Тържествената света литургия в Плиска днес патриарх Неофит нарече Симеон Сакскобургготски "цар на българите", а самият Сакскобургготски бе заедно с президента и премиера на линията на високопоставените гости по време на церемонията.

По същия начин бе почетен бившият премиер Сакскобургготски и на богослужението за Великден в храм-паметник "Александър Невски", въпреки че тогава все още Светият синод не бе гласувал решението си.