Страната ни ще е домакин на 31-то съвещание на Съвета на мениджърите на национални антарктически програми (COMNAP), стана ясно на завършилото в Бърно, Чехия 29-то издание на форума. Събитието ще се проведе през юли 2019 г. у нас.

Това е голямо признание за българската антарктическа програма. Представителите ни на тазгодишния форум бяха директора на Българския антарктически институт проф. дн Христо Пимпирев и логистик-мениджърите инж. Йордан Йорданов и Драгомир Матеев

Представителите на страната ни представиха дейността на България в Антарктика през последния сезон и координираха логистичната и научна програми на предстоящата 26-анационална антарктическа експедиция.

Добрите контакти на нашите полярници осигуриха транспорт, храни, гориво и строителни материали до българската антарктическа база. Очаква се следващата експедиция да стартира в края на ноември и първата група българи да стигне до базата с помощта на бразилската и аржентинската антарктическа програма.

Помощ за транспортирането на български учени в средата на декември и началото на януари ще окаже испанската антарктическа програма с техния кораб "Хесперидес".

Прибирането на нашите учени през март 2018 г. ще бъде със самолет, нает от португалската антарктическа програма.