"Българската Коледа" е много повече от дарителска кампания, тя обединява хората, тя ни дава вяра, тя изразява надежда за бъдещето ни като общество.

Това заяви Румен Радев след като днес обяви началото на 20-ото издание на благотворителната кампания "Българската Коледа". Инициативата се провежда под патронажа на президента и е в подкрепа на деца, които се нуждаят от диагностика, лечение и рехабилитация.

Събитието се проведе в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, а в него участваха министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, кметът и областният управител на Велико Търново и директорите на РЗИ.

Тазгодишната капания е посветена на деца с редки генетични заболявания и ще продължи през цялата 2023 година.

Благодарение на обществената подкрепа, тази година инициативата разполагаше с рекорден бюджет от 3 070 000 лева, които помогнаха на 517 български деца с тежки хронични заболявания. С парите се осигури съвременна медицинска апаратура за диагностика и съвременно лечение на 22 болници.

Президентът благодари на българските лекари за грижите, които полагат към децата, за спасените животи, за рационалното оползотворяване на дарените средства в кампанията, което повишава доверието в "Българската Коледа".

В МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" държавният глава и съпругата му, която го придружаваше, посетиха отделенията по неонатология и педиатрия. Там те се срещнаха с лекуващи се деца и им подариха книги и коледни играчки.

Снимка 597250

Източник: пресцентър Президентство