Българските ученици от националния отбор на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика спечелиха общо 5 медала. Две от отличията са златни, две - сребърни и едно - бронз.

Олимпиадата се проведе от 3 до 11 ноември в Пекин.

Златни медалисти станаха Георги Александров от 12 клас на СМГ и Стефан Иванов от 12 клас на ППМГ "Акад. Никола Обрешков"- Бургас. Сребърни медали заслужиха Владимира Иринчева от 12 клас на ПЧМГ София и Петър Димитров от 12 клас на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" в София, а бронзов медал спечели Денислав Георгиев от 12 клас на СМГ.

Българските ученици успяха да преборят конкуренцията в състезанието, която тази година беше изключително силна - на олимпиадата взеха участие повече от 250 състезатели от 50 държави.

Ръководители на отбора бяха Никола Каравасилев от Физическия факултет на СУ "Климент Охридски" и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН. Според тях представянето на отбора е било отлично. От МОН допълниха, че това е най-доброто представяне на родни ученици до сега на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика.