Пилотите в България летят опасно недостатъчно. Това заяви генерал Стефан Петров пред БНТ относно състоянието на въздушните бойни сили и техника на армията ни.

Във връзка с трагичния инцидент от миналата седмица, когато майор Георги Анастасов почина, след като управляваният от него хеликоптер падна в Черно море, ген. Петров заяви, че "годишният нальот е крайно недостатъчен". Според него пилотите в страната ни летят доста под определения праг спрямо установените стандарти за опит в авиацията. Той допълни, че има 3 100 летателни часа.

Вертолет "Пантер" на ВМС падна във водата по време на учение
Обновена

Вертолет "Пантер" на ВМС падна във водата по време на учение

Трима военни пострадаха

По думите на Петров този проблем се наблюдава отдавана, но се отразява само когато стане инцидент.

Относно изказването на премиера Борисов по темата ген. Петров заяви, че смята за неприемливо премиер да казва, че професията на пилот е хоби, а самолетите - скъпи играчки. Той припомни случаите с горските пожари и прелитането на чужди самолети в близост до границите на страната ни и попита реторично "дали любителите пилоти реагират правилно" в такива ситуации.

Изпращат майор Анастасов с пълен военен церемониал

Изпращат майор Анастасов с пълен военен церемониал

Професионализмът му е спасил живота на другите членове от екипажа на вертолета

Петров заключи, че авиацията е сложно нещо - "това е един организъм, в който един орган ако не работи... целият организъм не работи".