Официалният правописен речник на българския език на БАН ще бъде достъпен и в онлайн вариант от май догодина, съобщава БНР.

Той се изготвя по поръчка на МОН. Новата платформа "Берон" ще съдържа модули за правопис, правоговор и граматика.

Работата по дигиталния речник върви в срок, като проектът се изпълнява от 2022 г. и по него работят езиковеди от Института за български език, както и специалисти от Института по информационни и комуникационни технологии.

Доц. Татяна Александрова от секцията за съвременен български език в Института за български език отбеляза, че в днешно време хората търсят информация предимно в интернет.

Дават 378 800 лв. на БАН да качи правописния си речник онлайн

Дават 378 800 лв. на БАН да качи правописния си речник онлайн

Нова платформа и с ново име БЕРОН

"В плавното преминаване от хартията към електронното издание на речника трансформирането на информацията в дигитална среда се оказа едно от предизвикателствата при изпълнение на нашия проект. Остава въпросът как да бъде структурирана информацията в дигитална среда", поясни тя.

Достъпът до платформата ще е напълно безплатен.

Освен официалния правописен речник са разработени и допълнителни ресурси, които се основават на случаи от езиковата практика и най-честите грешки в нея.

Предвижда се съдържанието на речника да се обогатява периодично. По думи на Александрова по този начин ще се преодолеят ограниченията на хартиеното издание.

Тя заяви, че новите лексикални единици ще бъдат ясно сигнализирани при търсене и ще се знае кога са включени.