България се намира в демографска криза, но това не е краят на страната и един ден ще има положителни тенденции за в бъдеще. Населението намалява през последните десетилетия и години, като в момента България е около 6 400 000 души. Това заяви пред БНТ доц. Александра Равначка от БАН.

Тя посочи, че това, което се променя е, че българите желаят да имат повече от едно дете. Увеличението на децата е с 601, но в национален мащаб това не било нищо. За да се преобърне тенденцията мерките не трябва да бъдат насочени само върху раждаемостта.

Равначка настоя да се създаде стабилна икономическа среда за хората, за да може да се чувства сигурност за нормален живот, за отглеждане на 2 или 3 деца, но и да се предоставят необходимите условия на развитие. Народопсихологията на българина е, че ще продължи да живее при мама и тате още дълги години занапред.

Не с брой, а с образование доц. Бърдаров обръща демографската картина

Не с брой, а с образование доц. Бърдаров обръща демографската картина

Според него не е вярно, че в България има ниска раждаемост

Продължават тенденциите обаче за застаряване на населението, което се отразява върху икономическото развитие на страната. След десетилетие ще изпитваме сериозни затруднения на работната сила.

България е страната и с най-високата смъртност в ЕС, посочи Равначка. Има намаляване на жените в детеродна възраст, като смъртността до 55-годишна възраст сред жените е висока.

Николай Василев дава три идеи как да не изчезнем като нация до 100 г.

Николай Василев дава три идеи как да не изчезнем като нация до 100 г.

През последните 35 години България върви стремглаво надолу по отношение на демографията