"Правораздавателната система не взима нещата в свои ръце, ще съм принуден аз да ги взема и аз да раздам присъдата. Моят живот е на финала и мисля да го направя. Ако наистина той бъде пуснат ще го намеря и ще го пратя където му е мястото и аз ще заема неговото място", коментира пред БТВ Явор Кръстев, бащата на убитата Яна Кръстева след решението на съда да даде окончателно 20 години на признатия за виновен Николай Русинов-Чеци.

Кръстев се възмущава от присъдата и не разбира защо съдът не признава, че Яна е убита по особено жесток начин. "Защо съдът се изразява с мотив, че той е убиецът, но смъртта не е настъпила по особено жесток начин. Двама патолози дадоха показания, че агонията на детето ми е била около 20 минути", допълни той.

Бащата пита дали, ако Яна е била дете на магистрат присъдата е щяла да бъде същата.

Окончателно - 20 години затвор за Чеци

Окончателно - 20 години затвор за Чеци

Русинов бе съден за убийството на Яна Кръстева

Явор Кръстев счита, че трябва да се промени Наказателния кодекс и да се върне смъртната присъда и доживотния затвор без право на замяна. "Ние тарантулваме убийците на децата ни и затова искам, не само аз, но и другите мои колеги по съдба, за изменения на НПК за връщане на смъртната присъда и доживотен затвор без замяна. Да не забравят правораздавателните, че и те имат деца. На всеки може да се случи", добави той.

Кръстев обясни, че в Унгария е имало спад на тежките престъпления след предложението да се върне смъртното наказание при особено тежки условия. За него справедлива присъда е само "око за око, зъб за зъб."

"Освен да си носим мъката какво да направим още. Времето лекува някои неща - това не. Натрупва се. Грохнали сме и двамата, вървим като сомнамбули. Всичко ни е на криво като знаем, че детето ни е под земята", коментира бащата на Яна.

Съдът сложи край на разтакаването на Чеци

Съдът сложи край на разтакаването на Чеци

Русинов отново започна да сипе искания пред съдебния състав

"Не ми е ясно защо апелативните и ВКС не признават заключението на патоанатомите. Искам някой да ми каже какво да правя аз когато съдът ме принуждава да взема правосъдието в свои ръце. Добра, лоша харесвам си държавата. Но съм разочарован от правораздавателните органи", добави Кръстев.

"Благодаря ви, че толерирате и остатъците от жертвите да търсят правосъдие със собствени средства, т.е. да убиват убиеца. Осем години шиканиране, играене с мъката на близките, харчене на пари и време за същото неадекватно решение. Гавра с мъртвите, живите, с цялото общество, с институциите, с ВКС. Видях го, чух го с ушите си как се държа той с вас, убиецът. Благодаря ви за толерирането на всичко това. Не толерирайте войната с подобни неадекватни решения. Възпитавате общество на убийци", пише в писмо сестрата на Яна, Даниела адресирано до ВКС, председателят на съда Капка Костова и членовете.

Чеци иска отвод, ще съди съдeбния състав

Чеци иска отвод, ще съди съдeбния състав

Магистратите, според него, били предубедени