Доживотен затвор за Николай Русинов - Чеци поиска прокуратурата за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Държавното обвинение настоя Софийският апелативен съд да потвърди в цялост присъдата на първоинстанционния съд.

Припомняме, Софийският градски съд (СГС) призна Чеци за виновен като съизвършител на умишленото убийство на Яна Кръстева, извършено по особено жесток начин през лятото на 2011 г. в Борисовата градина и го осъди на доживотен затвор с първоначален строг режим. Постановени бяха и по 150 000 лева кръвнина за всеки от родителите на починалата, тоест общо 300 000 лева.

Прокурорът изтъкна, че по време на въззивното съдебно следствие установените факти не са били разколебани, а се е потвърдило, че именно Русинов е автор на престъплението.

По-рано държавното обвинение скочи срещу Русинов за това, че се опитва да шиканира процеса. Поводът беше, че въпреки че по план трябваше днес директно да се премине към пледоарии, Чеци отново започна да сипе искания пред състава - разпити на свидетели, нови експертизи.

Единственото, което съдът уважи, е искано допълнение на протокола от предишното заседание, тъй като Чеци имаше претенции, че няколко изречения не са били вписани.
Защитата на Чеци адв. Иво Найденов заяви по повод исканията на клиента си, че не е нужно да се бърза. Съдбата на няколко човека зависи от изхода на това дело, един от които - подсъдимия.

След като съдът попари исканията на Чеци, започнаха пледоариите.

Според защитата на Чеци - адв. Иво Найденов, за първи път в днешното заседание представител на прокуратурата излага тезата, че Русинов е извършил деянието сам.

По думите му, по доказателствата са открити улики от още двама извършители, които към момента за неизвестни. „Открити са бели косми, които няма как да са на Русинов", коментира адв. Найденов.

Според него първоинстанционният съд направил свой прочит, който бил съсредоточен да доказва обвинителната теза. В мотивите на СГС относно осъдителната присъда се правели изводи, базирани на доказателствата в ущърб на Русинов.

СГС и държавното обвинение не могли да отговорят на въпроса как са се появили още 3 ДНК-та и каква в ролята на другите лица. Кое лице ще изнасили с презерватив, попита адвокатът. Освен това, той изтъкна, че ако някой е извършил деянието, ще се опитва да укрие доказателствата, а не да остави обилно количество доказателства на местопрестъплението. Той призова апелативните магистрати да направят собствен анализ.

„Разбирам, че на близките на Яна им е тежко", посочи Найденов, но допълни, че клиентът му не е автор на убийството.

Утре в 9.30 часа съдът ще се произнесе по делото за убийството на Яна в Борисовата градина.