Министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров каза, че до средата на годината няма да бъдат изградени оставащите 21 регионални депа за отпадъци. Той обаче обеща, че ще започне строителството им.

Опростена е процедурата за евросредства на общините, които кандидатстват с проекти за депа, добави министърът, цитиран от БНР.

„Вече е променена и нормативната база, да имат директно предоставяне на средствата, няма да има традиционните обявления за набиране на проекти", посочи министър Чакъров.

"По този начин съкращаваме процедурата, за да може колкото се може по-рано да стартираме строителството на регионалните системи", допълни Джевдет Чакъров.

По думите на министъра на околната среда и водите „Там, където е възможно и има свободни обеми, всичко това ще се използва в максимална степен. Естествено говорим за депа, които отговарят на всички регламенти".

"Почти сме готови със схема, която ще ви я предоставим. Естествено, това ще коства усилия, ще коства и малко повече транспортни разходи, но с оглед на изпълнение на ангажиментите трябва да приложим един такъв подход", поясни министърът на околната среда и водите.

Министър Джевдет Чакъров добави, че общините са отговорни за незаконните сметища. В средата на тази година трябва да бъдат закрити всички нерегламентирани сметища и общините ще са задължени да използват само отговарящи на изискванията.