"След дълги години на дискусии най-после се реализира една наша обща идея, а именно да направим един склад за бедствена готовност в България, с който да покриваме нуждите на целите Балкани." Това заяви председателят на Българския червен кръст Христо Григоров пред журналисти при откриването на депо с допълнителен бедствен резерв за осигуряването на постоянна готовност за подпомагане на пострадало население при кризисни ситуации в България и в Балканския регион.

Депото се намира в Националната складова база на БЧК в село Долни Лозен и се осъществява първоначално в сътрудничеството между Българския червен кръст и Турския Червен полумесец.

"Ако стане бедствено положение някъде, този централен склад ще има възможност да осигури помощ на пострадалите веднага, защото човешкият живот, буквално са няколко минути", обясни Григоров и допълни, че това е първият етап на сътрудничеството между Българския червен кръст и Турския Червен полумесец.

Вторият етап от нашето сътрудничество ще е насочен върху използването на българската национална учебна база за нуждите на целия Балкански полуостров. Тук ще идват специалисти, които ще обменят информация за бедствени положения, аварии и катастрофи. На това място ще могат да се провеждат и курсове за допълнителни знания.

На въпрос какво е получил Българският червен кръст от турска страна, Григоров коментира: "Това, което сме получили, сега е на стойност 300-350 милиона евро и е предимно палатки, медикаменти, одеяла, хигиенни пакети и др."

18 017 души членуват в Столичната организация на БЧК

18 017 души членуват в Столичната организация на БЧК

Важна задача е укрепването и развитието на доброволческия актив

Д-р Керем Кънък, председател на Турския червен полумесец, изрази задоволството си от съвместното сътрудничество с Българския червен кръст. "Ние работим за българския и турския народ за взаимопомощ при бедствия, земетресения, аварии, сътрудничество, обучения", заяви той.

По думите на Кънък, БЧК е много напред в това отношение, затова е и взето решение националният център за Балканския полуостров да бъде в България.
Председател на Турския червен полумесец посочи още, че от година и половина това сътрудничество е било обсъждано.

"Ние сме изключително силни в планинското спасяване и с огромен опит в подготовката на водните спасители. Това се неща, които ние тепърва ще развиваме помежду си. Първата крачка е направена и продължаваме заедно напред", коментира от своя страна председателят на БЧК Христо Григоров.