Доброволци на Столичната организация на Българския Червен кръст (БЧК) ще раздават безплатно бутилирана минерална вода на граждани по повод очакваните високите температури и обявеният жълт код за опасни горещини на 10 юли 2024 г. (сряда) и 12 юли 2024 г. (петък).

Водата ще се раздава в горещите часове на деня от 11:30 ч. до 13:30 ч. в два пункта: НДК - входа срещу бул. "Витоша" и изхода на метрото и градинката срещу Софийския университет "Климент Охридски".

Високите температури увеличават загубата на течности, а пиене на вода помага за поддържане на оптималното ниво на хидратация в тялото, помага за регулиране на телесната температура, подобрява физическата издръжливост, намалява умората и помага за поддържане на концентрацията.

От БЧК напомнят, че високите температури през летните месеци могат да поставят в риск здравето и живота на всекиго. Особено податливи на това са възрастните, хронично болните и децата.

За да се предпазите - избягвайте излизането навън в най-горещата част на деня, а ако излизането е наложително, стойте на сянка, носете шапка и светли дрехи, използвайте крем с висок слънцезащитен фактор и пийте достатъчно течности, препоръчва Българският червен кръст.

Ако почувствате неразположение, незабавно потърсете медицинска помощ.

В жегата БЧК раздава вода в София

В жегата БЧК раздава вода в София

Доброволците ще бъдат разположени на два пункта в София