Българският Червен кръст (БЧК) обяви нова кампания в помощ на пострадалите вчерашното земетресение с огромни щети и жертви в Турция и Сирия на 6 февруари 2023 г. - за набиране на материални дарения.

В момента най-необходими са нови топли детски, дамски и мъжки дрехи и обувки, ново спално бельо, нови топли завивки и материали за лична хигиена.

БЧК моли и българските фирми - производители, да се включат в кампанията с изброените по-горе артикули от първа необходимост, както и със семейни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и батерии, според възможностите си.

СЗО: 23 млн. души в Турция и Сирия са засегнати от земетресенията

СЗО: 23 млн. души в Турция и Сирия са засегнати от земетресенията

5 млн. души са от уязвими групи от населението

Даренията ще се приемат в 9-та Районна служба на "Пожарна безопасност и защита на населението" на бул. "Д-р Петър Дертлиев" 1989 в ж. к. "Люлин" 10 в София от 15:00 до 18:00 ч. днес и от 9:00 до 18:00 ч. в следващите дни, както и в областните организации на БЧК.

Всички дарения ще бъдат директно транспортирани за пострадалите райони и трябва да отговарят на санитарно-хигиенните изисквания.

Припомняме, че още вчера БЧК разкри и банкова сметка в лева за набиране на финансови средства в помощ на пострадалото население в Турция и Сирия - IBAN: BG64UNCR76301078660913 - За пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. Кампанията може да бъде подкрепена и с SMS на стойност 1 лв. на кратък номер 1466 към всички мобилни оператори.