Проектонаредба предвижда нови екокатегории за автомобилите, предаде БНТ.

Предвижда се стикер с вграден чип да показва екологичната група на автомобила, която ще се определя при годишния технически преглед.

Идеята е в дните с най-високи стойности на замърсяване на въздуха, автомобилите, които отделят високо количество вредни емисии, да не бъдат допускани до центъра на градовете.

Екокатегориите - общо пет, ще взимат предвид типа гориво. По този начин автомобилите с газови уредби ще бъдат облекчени.

По думи на инж. Георги Илиев от Националната камара на автосервизите Проектонаредбата предвижда не само по-лек режим за автомобилите на алтернативни горива като природен газ, но и различна методика на измерване на изгорелите газове. Той уточни, че стикерите няма да кореспондират пряко с европейския стандарт.

Вписваме екооценката в талона на автомобила си по желание

Вписваме екооценката в талона на автомобила си по желание

МВР успокоява, че не е задължително да сменяме свидетелството

"Един от най-вредните газове, който се измерва, е въглеродният окис, който е с 20-25% по-нисък в алтернативните горива от бензина. Така автомобилът ще получи стикер с по-висок еко клас, но не с по-висок "Евро" клас", обясни Илиев.

Въпреки че досега са се измервали изгорелите газове на основното гориво, новата проектонаредба предвижда вече да се измерва общото отделяне на изгорели газове.

Очаква се наредбата до насърчи хората да си подменят катализаторите, тъй като без тях не може да се изпълни зададената от производителя еконорма.

Вадим нов талон на автомобила при липса на екооценка

Вадим нов талон на автомобила при липса на екооценка

Ако искаме да плащаме по-нисък данък