Всички български граждани, пристигащи у нас от Великобритания, вече няма да бъдат поставяни под карантина. Това съобщи външният ни министър Екатерина Захариева във Фейсбук.

Тя посочва, че заповедта на здравния министър влиза в сила от утре.

Продължаваме да работим с британското правителство за премахване на карантината в Обединеното кралство за пристигащите от България, увери още Захариева.

България поиска обяснение от Великобритания заради карантината за българи

България поиска обяснение от Великобритания заради карантината за българи

Посолството ни в Лондон е отправило нота...

От пресцентъра на МС допълниха, че от утре у нас без 14-дневна карантина и без PCR тест могат да влизат всички пристигащи от следните трети държави: Исландия, Кралство Норвегия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн, Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан, Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Мароко, Нова Зеландия, Руанда, Република Корея, Тайланд, Тунис, Източна република Уругвай и Украйна.

PCR тест не се изисква за лица, пристигащи у нас от държави-членки на ЕС (изключение са Швеция и Португалия), Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, както и страни по Шенгенското споразумение. Те не подлежат и на 14-дневна карантина.

Всички пристигащи от Швеция и Португалия, както и от всички трети страни извън изброените по-горе, при влизането си в България трябва да представят документ за отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода PCR. Гражданите, които не предоставят такъв документ, ще бъдат под 14-дневна карантина.

Гражданите на Северна Македония, Турция, Албания, Косово, Сърбия, Босна и Херцеговина и Черна гора могат да преминават транзитно през България с цел да се завърнат в държавата, чиито граждани са. Същото важи и за гражданите на трети страни, които имат разрешение за дългосрочно пребиваване в държава-членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение и членовете на техните семейства.