"Големи риби хванати няма". Такъв извод прави Иван Брегов от Института за пазарна икономика по отношение на практиките в съдебната система спрямо нелегалната търговия с тютюн на пресконференция на тема "Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България". 

В голям процент се постига споразумение с прокуратурата още на досъдебното производство налагането на наказание за такова престъпление е лишаване от свобода между 6 и 9 месеца, посочи Бергов.

Хората, които се занимават с нелегална търговия, са основно български граждани, безработни, със средно образование и извършват престъпление от чисто социални подбуди.

До 120 млн. лв. приходи имат контрабандистите на цигари

До 120 млн. лв. приходи имат контрабандистите на цигари

Бърза смяна на марките в пазара на нелегални цигари

В периода от 2010 до 2014 г. всеки трети-четвърти български гражданин е употребявал незаконни цигари. Затова време България е била втората страна в Европейския съюз с най-интензива употребата на незаконни цигари.

Според Тихомир Безлов огромният брой хора, които са се възползвали от такива цигари показва, че това не е било само криминална мрежа, а социален феномен.

От Института по пазарна икономика съобщиха по-рано, че до 120 млн. лв. са приходи контрабандистите на цигари. През 2018 г. се откроява тенденция към свиване на незаконната търговия.