От началото на 2019 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски и не са регистрирани като самоосигуряващи се дължат по 22,40 лева на месец, съобщиха от Националната агенция за приходите.

От 1 януари 2019 г. минималният месечен осигурителен доход вече е 560 лева, а максималният - 3000 лв. Според Закона за здравното осигуряване неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, който е поне половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Тоест за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху поне 280 лева и най-много 3000 лева на месец.

От Приходната агенция напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца след месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за януари 2019 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2019 г.

Всички, които сами трябва да внасят здравноосигурителните си вноски, трябва да подадат декларация Образец 7 в офиса на НАП по постоянен адрес до 25-число на месеца. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца преди месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Здравноосигурителните права на гражданите, които са с прекъснати здравноосигурителни права се възстановяват, при условие че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП на www.nap.bg. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и на тел. 0700 18 700.