Екстремните климатични явления притесняват екоминистърът Петър Димитров. Те ни дават най-общ вид какво ни очаква в бъдеще, обяви той по време на изслушване в парламента. Незабавно да се ангажира научната общност, съветва министърът.

Драматични са данните за речния оток през тази година, като за година е между 50-70%. Липсва пролетното пълноводие, подчерта министър Димитров. Топлото време и меката зима намаляват нивото на повърхностните води. Очевидно живеем във време на климатични изменения, които водят до засушаване, предупреди министърът. Няма населени места без вода, които се водоснабдяват от значимите язовири.

Освен това той акцентира и върху нецелесъобразното ползване на вода за напояване. В последните 35 години липсват инвестиции с сферата на хидромелиорациите. Очевидно проблемът ще се задълбочава, предупреди Петър Димитров.

Над 430 000 българи живеят във водна криза

Над 430 000 българи живеят във водна криза

Водата или асфалтът и бетонът са приоритет, питат от Зелено движение и правят карта

Земеделският министър Георги Тахов също посочи ниският приток към важните язовири. Въпреки това язовирите ни не са пресъхващи, по думите му. В три поливни язовира са констатирани по-ниски обеми заради сушата. Взети са съответните мерки, стана ясно от коментара му. Той не очаква проблеми с водоподаването за поливане и за питейни нужди от язовирите.

Напоителният сезон протича нормално, категоричен бе Георги Тахов. Ремонтират се най-амортизираните съоръжения.

Регионалният министър Виолета Коритарова коментира, че проблемът е всеобхватен. Всеки трябва да поеме отговорността си, по думите ѝ. Полагаме усилия за справяне със ситуацията, сподели регионалният министър. Проблем е нерегламентираното ползване на питейна вода, изтъкна Коритарова. Проблем е и остарялата ВиК инфраструктура. За последните години са изградени само два нови язовира. Инвестициите, които общините правят във ВиК, няма да се отразят на цената на водата.

От енергийното ведомство обясниха, че на 68% са пълни язовирите, стопанисвани от НЕК. НЕК рационално ползва водата.

Въвеждат воден режим за пет села в Монтанско

Въвеждат воден режим за пет села в Монтанско

Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете