Днес - 3 ноември, отбелязваме Международния ден на биосферните паркове.

Датата е определена през 2021 г. с Решение на Генералната конференция на ЮНЕСКО.

"Централен Балкан", "Червената стена", "Сребърна" и "Узунбуджак" са четирите български биосферни парка, обявени през 2017 г. по Програмата "Човекът и биосферата" на ЮНЕСКО. Номинирането им година по-рано е подкрепено от местните общности и отговорните институции.

"Централен Балкан"

Източник: МОСВ

"Централен Балкан"

Биосферните паркове са територии, символизиращи хармоничното съжителство между човека и природата. Целта им е да стимулират устойчиво икономическо развитие на съответните региони, което се основава на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти. Те са обединяваща платформа, която осигурява участието на всички заинтересовани страни при управлението и взимането на решения за съответната територия, посочват от Министерството на околната среда и водите.

В съвременните биосферни паркове освен зони за строга защита се обособяват "буферни" и "преходни" зони. В тях се поощрява прилагането на устойчиви стопански практики, основани на екосистемните услуги и предимствата от близостта със защитената територия.

"Узунбуджак"

Източник: МОСВ

"Узунбуджак"

МОСВ отбелязва днешния Международен ден на биосферните паркове, като предоставя фотографии за българските територии и подчертава потенциала им да способстват за привличане на туристи и развитие на природосъобразен туризъм.

Информационните клипове за всеки от четирите български биосферни парка са изработени заедно с Националния комитет по Програмата "Човекът и биосферата" и регионалните подразделения на министерството, които участват в управлението на съответните територии - Дирекцията на Национален парк "Централен Балкан" и регионалните инспекции по околната среда и водите в Пловдив, Русе и Бургас.

"Червената стена"

Източник: МОСВ

"Червената стена"

Представени са природни и културни обекти, включително нематериално наследство - характерни занаяти, традиции и обичаи, които увеличават привлекателността на съответните региони и допринасят за развитието на устойчив туризъм.

Узунбуджак: https://mabbg-abv.cincopa.com/watch/AIEASEfIQRRr

Сребърна: https://mabbg-abv.cincopa.com/watch/AwNAAFvtQtmt

Червената стена: https://mabbg-abv.cincopa.com/watch/AcBAvGfdQxD7

Централен Балкан: https://mabbg-abv.cincopa.com/watch/AsKALEfxQ5t8

Странджанска зеленика

Източник: МОСВ

Странджанска зеленика