Бившият директор на Кинтекс, Александър Михайлов, който беше освободен от поста си от министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, заради наличието на конфликт на интереси, излезе с отворено писмо до Сдружение "Българска отбранителна индустрия - акад. Стефан Воденичаров".

Поводът бе публикувана позиция на дружеството, в която то обвинява Михайлов, че си позволява да компрометира пред чужди посолства военни аташета и мисии бизнес, работещ по българските и международните правила.

Това е поискано право на отговор от страна на бившия директор на "Кинтекс" Александър Михайлов. Ето го и отвореното писмо:

Уважаеми Колеги,

Във връзка с публично разпространената от Вас позиция по мой адрес се чувствам длъжен да защитя името и професионалната си репутация.

Подчертавам, че никога не съм твърдял, че български фирми изнасят продукция за държави, за които има забрана или ограничения върху доставките на въоръжение, боеприпаси или други ПСО.

Точно обратното - в публичните си изяви неколкократно съм подчертавал, че представителите на българския военнопромишлен комплекс се съобразяват с националното и международното законодателство.

Към настоящия момент редица държави членки на Европейския съюз и НАТО изпращат на Украйна военна помощ под формата на оръжие и България е член на тези съюзи и лоялен евроатлантически партньор.

Нещо повече, винаги съм твърдял, че никой от нас - заетите в този сектор, не искаме да има военни конфликти, а нашият бизнес ще продължи да го има и след края на войната в Украйна, защото се базира основно на ежегодното обновяване на военновременните запаси на редица държави и всъщност крайната цел на тези доставки е гарантиране на мир и възпиращ ефект към потенциални заплахи за външна агресия. Същевременно обаче има много политически инсинуации по тези теми.

Това срещу, което аз бях изправен, бе опитът на един вицепремиер не просто да ме освободи от позицията, която заемам, но и да постави под съмнение цялата ми кариера и да ме представи като човек, който не е защитавал интереса на дружеството. С много от Вас се познаваме лично и знаете колко години съм работил в този сектор и не можех да оставя един политик да унищожи всичко, което съм градил през годините. Изправяйки се срещу всички лъжи логично дойде и темата с износа на оръжие за Украйна. Затова казах две истини, които отдавна се знаят в нашия бранш - че от началото на войната в пъти е нараснал обема от работа за българските заводи, а преобладаващият износ е за държави в Централна Европа, които до този момент не са били основни клиенти на български военнопромишлен комплекс.

Това не са държавни нито търговски тайни и аз нямам достъп до тази информация като бивш ръководител на "Кинтекс", а като един от Вас - заетите в този сектор. Ако прецените да оборите тези две мои твърдения - това е Ваше право, но всички ние знаем каква е истината. Затова и казах още един факт - ако българското правителство бе заело позиция за износ на оръжие за Украйна, всички Вие щяхте да работите по-лесно и да спечелите повече средства за Вас и за българската икономика, защото нямаше милиони надценки да остават в посредници по веригата на доставките.

Прави сте, че тишината е изключително ценна за нашия сектор. Но прекалената тишина води до тъмнина, в която избуяват страховити схеми. Може би дори в нашия сектор трябва да говорим, когато виждаме какво се случва и как политици злоупотребяват с общественото доверие.

За Вас този избор предстои. Аз го нямах, защото получих брутална атака от най-високо политическо ниво основана само на лъжи. Затова и преди един месец се наложи да дам първото си интервю за телевизия. За да защитя себе си и истината. Уверявам Ви, че ще продължа да го правя.

Пиша това писмо от уважение към Вас и защото считам, че някой Ви заблуждава. То обаче няма да ме отклони от пътя да назовавам нещата с истинските им имена, докато всички не видят, че един човек на най-висок обществен пост си позволява да говори откровени лъжи без дори да се замисли. Днес под нейните удари съм аз, но утре може да е някой от Вас. Затова и за мен това е кауза.

Благодаря Ви за съвместната работа през годините и поднасям най-искрените си почитания.

С уважение, Александър Михайлов

Продължават опитите за овладяване на "Кинтекс", смята Александър Михайлов

Продължават опитите за овладяване на "Кинтекс", смята Александър Михайлов

Нова теза за исканата му оставка