Общият брой на публикуваните обществени поръчки през Централизираната автоматизирана информационна система "Електронни обществени поръчки" (ЦАИС ЕОП) достигна 17 830, съобщава "Информационно обслужване".

Платформата е влязла в експлоатация в началото на 2020 г. За периода януари-юли 2021 г. общият брой на публикуваните обществени поръчки е 9376, което е с 11% повече от поръчките през цялата 2020 г.

Подадените оферти от старта на платформата до сега са общо 31 000. В системата са регистрирани близо 8000 фирми и 1245 физически лица, а броят на възложителите, които го използват е 4219.

Изградената платформа, която премахна изцяло хартиения обмен, гарантира детайлна и пълна проследимост на процеса по възлагане на обществените поръчки и прекратява възможността за манипулиране на оферти, каза изпълнителния директор на компанията Ивайло Филипов. По думите му системата е изградена така, че участниците сами криптират своите оферти с асиметричен криптографски ключ и само те могат да предоставят ключ за декриптиране, което гарантира сигурност на данните и подадените оферти.

От "Информационно обслужване" отбелязват, че една от най-важните функции на платформата е възможността и да работи в режим 24/7, като крайният срок за подаване на оферти и заявления за участие в обществени поръчки е 23:59 ч. Това осигурява възможност на участниците да подават оферти в удобно за тях време и място, без да се съобразяват с работното време на администрацията. От подобна възможност се възползват все повече участници в процеса. 

Всяко действие в системата се записва и оставя следа, а всички подадени оферти се отварят автоматично при декриптиране на офертите, което осигурява прозрачност, публичност и проследимост на всяка една страните в процеса - възложители и участници.

Чрез системата се осигурява единен систематичен подход за участниците в обществени поръчки, с което значително се намалява времето за подготовка на оферти и кандидатстване.