Централна комисия по професионална етика при Български лекарски съюз е силно обезпокоена от зачестилите случаи на отразяване в медийното пространство на медицински казуси, свързани със загуба на живот или настъпили усложнения след извършено лечение.

"Утвърждаващата се напоследък тревожна тенденция за даване на гласност на подобни случаи, преди да са приключили проверките от оторизираните органи и да са станали ясни резултатите от тях, се нанася петно върху цялото съсловие, индиректно внушава вина на лекарите и медицинския персонал за случилото се, но и нещо много по-страшно: поставя лекарите под прицел за гнева на цялото общество", пишат в позиция от пресцентъра на БЛС.

Те смятат, че това са причини и за ежедневни "вербална и физическа агресия срещу лекари".

Това се случва на фона на острия недостиг на кадри в сектора, крепящата се на работещи пенсионери система, огромното натоварване, отговорност и напрежение, на което са подложени българските лекари ежедневно.

Над половината от лекарите у нас са се сблъсквали с агресия

Над половината от лекарите у нас са се сблъсквали с агресия

Всеки втори медик е бил жертва на вербална агресия по време на работа

За това Централна комисия по професионална етика към БЛС апелира за търпение при оповестяване на подобни случаи в медийното пространство.

"Разбираме болката и тревогата на близките и сме съпричастни, но предварително издаване на присъди от тях в медиите, без да се познават фактите по конкретния случай и да е на лице доказана лекарска грешка, повлича общественото недоволство върху цялото съсловие и води до необратими последствия", заключват от Лекарски съюз.