Луковмарш не е забранен. С решение № 5173 от 25.07.2019 г. на Административен съд София-град, забраната на кмета на Столична община е отменена. И това решение е окончателно и не подлежи на обжалване! (Може да прочетете цялото съдебно решение тук).

Това се казва в позиция на Български Национален Съюз по повод информацията за разпоредена проверка на организацията от главния прокурор Иван Гешев.

Има твърдения, които не отговорят на истината и трябва възможно най-скоро да бъдат опровергани, за да не остане българската общественост заблудена, пишат организаторите на Луковмарш.

Засега никой от прокуратурата не се е свързал с представители на БНС по какъвто и да е повод, пишат още те. За тях проверката е изненадваща точно сега, месец преди събитието. Те припомнят, че през годините са правени опити да им се попречи и допускат, че прокуратурата тази година е използвана като инструмент за намеса. Нищо обаче не е успяло да спре марша до сега, напомнят от БНС.

Иван Гешев проверява организаторите на Луковмарш

Иван Гешев проверява организаторите на Луковмарш

Сдружение "Български национален съюз - "Еделвайс"

Организаторите декларират намерението си да спазват закона, но в същото време предупреждават властите да не се опитват да им попречат с репресии, защото ще последва съпротива от родолюбците в страната. Не може 30 години след падането на комунистическия режим да се определя чрез забрани коя личност да бъде почитана, категорични са от БНС.

Припомняме, че Луковмарш ежегодно предизвиква напрежение в обществото, въпреки че до сериозни инциденти не се е стигало. За тази година заявената инициатива за 22.02.2020 г. е забранена със Заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, става ясно от прессъобщение на прокуратурата.

Главният прокурор иска да бъде уведомен своевременно при непосредствено установяване на данни за извършено престъпление от общ характер.

Питат кандидат-кметовете ще забраняват ли Луковмарш

Питат кандидат-кметовете ще забраняват ли Луковмарш

Очакват отговори до 23 октомври

Възпоменателно траурно факелно шествие в памет на генерал Христо Луков ежегодно се провежда през февруари в София от 2003 г. Проявата започва със събиране пред НДК и шествие с факли по улиците на София, докато се стигне до ул. "Тракия" №1, където е бил домът на Луков. Зад организацията на събитието са заставали Български Национален съюз (БНС), Национална съпротива, Кръв и чест и др.

Луков е спорна личност в българската история като лидер на повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ), а и е поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх.

В столицата се проведе Луковмарш

В столицата се проведе Луковмарш

По-рано днес се проведе протест срещу събитието

През годините срещу провеждането на Луковмарш се обявяват различни организации и институции, сред които Българският хелзинкски комитет (БХК), Младежкото обединение в Българска социалистическа партия - София, Европейската мрежа срещу расизма, правозащитната организация "Хора срещу расизма" и др.