Градските активисти от "Спаси София" остро критикуват поведението на политическите партии, които не подкрепиха реформите за паркирането в София.

Това заявяват в своя позиция до медиите от "Спаси София".

"За съжаление съветниците се плъзнаха по популистката вълна и бързо забравиха за обещанията към гражданите. ГЕРБ в кампанията обещаваше безкомпромисни мерки срещу задръстванията и мръсния въздух, а от "Демократична България" многократно в публични позиции са заявявали необходимостта от реформа на зоните за платено паркиране. Днешното им отмятане от публичните ангажименти не говори добре за тяхната последователност и издава сериозна липса на визия за развитието на София", заяви Борис Бонев.

От "Спаси София" уточняват, че СОС не е подкрепил всеобхватната реформа на паркирането в София, целяща да подобри и модернизира платеното паркиране и да намали хаоса в града.

Предложението на Борис Бонев беше внесено още през юни. Освен от Борис Бонев, реформата на паркирането бе подкрепена и от осем от общинските съветници на "Демократична България".То предвиждаше десетки промени, сред които драстично ограничаване на служебните абонаменти за институциите, дигитализация и опростяване на процесите, нови места за доставки и зареждане, места за слизане и качване на пътници, промяна на работното време на зоните, така че да отговарят на днешните нужди на града и други.

От "Спаси София" подчертават, че стотиците безплатни места, превзети от всички институции в центъра на София, ще продължават да окупират публичното пространство за сметка на гражданите. Нямало да има и отделни места за зареждане на магазини, така че хаосът по и около търговските улици ще продължи. Нямало да има и отделни места за оставяне на деца и ученици около детските градини и училищата, каквито бяха предвидени в предложението на Бонев, а Зелената зона нямало да работи и в събота, така че да се намали хаотичното паркиране около столичните паркове.

"Управлението на столицата не означава само рязане на лентички, но и вземане на трудни решения в името на по-доброто бъдеще и решаване на натрупаните проблеми. Очевидно е, че смелост и воля за това няма", допълват активистите от Спаси София.

Бонев допълни, че е искрено разочарован от липсата на последователни действия и реални мерки в борбата срещу замърсяването и задръстванията. "Трябва да се запитаме дали животът в днешна София ни харесва. Дали искаме София да продължи да е най-замърсената и задръстена столица в ЕС, дали сме доволни от хаосът по улиците и тротоарите ни. Ако отговорът е не, то логично е да се очаква, че промените са необходими и неизбежни", отбелязва той. 

Сега е моментът за реформи и не случайно, че всички европейски градове работят за намаляване на автомобилите и насърчаването на различните форми на придвижване - градски транспорт и велосипедно движение. Осъзнавам, че част от мерките са непопулярни в краткосрочен план, но са необходими и съм сигурен, че ще доведат до много положителни ефекти. Докога ще отлагаме реформите в София", пита независимият общински съветник.